MoMu Highlights: Lente-zomer

Een unieke kennismaking met alle MoMu-tentoonstellingen voor secundair, hoger en volwassenenonderwijs.

Praktische informatie

 • Wanneer

  Van 30 april tot 4 augustus 2024
 • Duur

  1,5 uur
 • Talen

  Nederlands, Frans, Engels & Duits
 • Voor wie

  Secundair onderwijs, Hoger onderwijs, Volwassenenonderwijs
 • Praktische informatie

  • Dinsdag t.e.m. zondag tussen 10 - 18 u.
  • Max. 20 studenten
  • € 105 per gids (incl. € 5 administratiekosten)

Een MoMu-gids neemt je mee door de tijdelijke tentoonstelling WILLY VANDERPERRE prints, films, a rave and more… en geeft een kijk op de collectiepresentatie met topstukken van Martin Margiela, A.F. Vandevorst, Ann Demeulemeester, Raf Simons, … Je brengt daarna kort een bezoek aan de tentoonstelling Baloji Augurism. en ook de MoMu-bibliotheek wordt niet vergeten.

Jeroen Broeckx

WILLY VANDERPERRE prints, films, a rave and more…

MoMu verkent het oeuvre van de Belgische modefotograaf Willy Vanderperre. Zijn rebelse visie op jeugd en schoonheid leverde hem opdrachten op voor gerenommeerde modehuizen als Dior en Prada en invloedrijke magazines zoals AnOther Magazine, Dust, i-D, Perfect, Vogue en W Magazine.

De tentoonstelling wisselt pure portretten af met cinematografische beelden en belicht hoe Vanderperre zijn fascinatie voor jeugd hem al bijna drie decennia voortdrijft. In dialoog met zijn foto’s selecteerde hij enkele kunstwerken die hem inspireren in de voortdurende ontwikkeling van zijn universum. Het overzicht van zijn fotografisch werk beschouwt naast de evolutie in beeldtaal ook de jarenlange samenwerking met zijn levenspartner, consultant en stylist Olivier Rizzo en met Raf Simons.

Het oeuvre van Vanderperre getuigt al bijna dertig jaar van een scherpe blik, vol emotie en rebellie. De tentoonstelling leidt je van donker naar licht doorheen zijn universum. In de begeleidende teksten en monoloog lees en hoor je zijn stem. Evenzeer sijpelt de hedendaagse popcultuur en haar consumentisme door. ‘Collectible items’ zijn evenwaardige dragers van zijn werk. In lijn met zijn obsessie voor jeugd en subculturen werkte hij ook een randprogramma uit met film, muziek en de lancering van de gelimiteerde ‘collectible items’ die in de vorm van ‘drops’ te koop zijn in de inleidende ruimte.

In de tentoonstelling WILLY VANDERPERRE zijn (expliciete) beelden van naakte personen te zien.

Collectiepresentatie

De collectiepresentatie van MoMu blikt terug op vier decennia Belgische mode, aangevuld met een selectie uit de historische collectie van het museum. De tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste protagonisten van de Belgische mode aan de hand van thema’s die het eigenzinnige karakter van de MoMu-collectie kenmerken.

Baloji Augurism.

Met Baloji Augurism. wordt de MoMu-galerij omgetoverd tot een plek van magisch realisme: de intrigerende wereld van Baloji. De tentoonstelling is geïnspireerd op zijn laatste speelfilm Augure en de bijbehorende albums en geeft ons een nieuwe kijk op zijn artistieke werk.

Video's, maskers, kleding en installaties vormen de lens waarmee we naar de cultuur, de filosofie en de rituelen van zowel de individuele als de collectieve hedendaagse Belgische en Congolese identiteit kijken.