Permanent

Collectiepresentatie - Mode uit de MoMu-collectie

De Collectiepresentatie op het gelijkvloers van het museum belicht avant-garde Belgische en internationale mode met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit de meer dan 38.000 stuks tellende vaste collectie van MoMu.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

De tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers presenteert ‘Mode uit de MoMu-collectie’: een vaste opstelling die avant-garde Belgische (en internationale) mode belicht aan de hand van silhouetten, beeld- en archiefmateriaal uit de meer dan 38.000 stuks-rijke MoMu-collectie. Zo kunnen bezoekers onbeperkt terecht in MoMu, ook wanneer de tijdelijke tentoonstellingen omgebouwd worden. De collectiepresentatie zal elk jaar roteren om een zo groot mogelijk deel van de MoMu-collectie te tonen, van hedendaagse mode tot historische kledij, textiel en accessoires.

Meer achtergrond

Met de collectiepresentatie biedt MoMu doorlopend een dynamische, verrassende en inspirerende vaste plek aan voor elke bezoeker. Door gebrek aan tentoonstellingsruimte in het verleden kwam de omvangrijke museumcollectie vroeger minder uitgebreid aan bod. Vandaag kan het gerenoveerde museum de geschiedenis van Belgische en internationale mode vaste plaats geven. De MoMu-collectie wordt ook voortdurend verrijkt met creaties van jonge ontwerpers en ook hiaten in de historische collectie worden aangevuld, waardoor de Collectiepresentatie een dynamische en verrassende plek zal blijven.

 • Dries Van Noten, lente-zomer 2022
  1/7
  Stany Dederen
 • Ann Demeulemeester, L/Z 1992
  Ann Demeulemeester, lente-zomer 1992
  2/7
  Stany Dederen
 • Raf Simons, herfst-winter 2019-20
  3/7
  Stany Dederen
 • Stephen Jones, herfst-winter 2010-11
  4/7
  Stany Dederen
 • Hoornen brisé waaier, 1800-20
  5/7
  Stany Dederen
 • Maison Martin Margiela, herfst-winter 1989-90
  6/7
  Stany Dederen
 • Botter, lente-zomer 2021
  7/7
  Stany Dederen

Ceci n'est pas la mode belge

Bezoekers ontdekken in de collectiepresentatie het verhaal en het ontstaan van de avant-garde Belgische en internationale mode. De tentoonstelling presenteert kleding en accessoires, ‘show invites’, en archiefbeelden. Een inleidende docu gaat dieper in op het ontstaan van het kwaliteitslabel ‘Belgische mode’ vanaf de opkomst van de Antwerpse Zes in de jaren ‘80. De geschiedenis van mode in België vertel je uiteraard niet zonder het werk van alumni van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De collectiepresentatie vertrekt vanuit een kritische vraagstelling over de hedendaagse betekenis van het label ‘Antwerpse’ of ‘Belgische’ mode.

 • 1/3
  Stany Dederen
 • 2/3
  Stany Dederen
 • 3/3
  Stany Dederen

De wereld is in transitie. Als gevolg en verlengde daarvan is de MoMu-collectie een reflectie van een maatschappij in verandering. De collectiepresentatie vertelt daarom geen chronologisch verhaal, maar focust op de thema’s en het werk van designers die esthetisch en inhoudelijk aansluiten bij de rode draden die organisch door de museumcollectie verweven zijn: surrealisme, ambacht, deconstructivisme en een voorliefde voor kunst, geschiedenis en innovatie. MoMu verzamelt namelijk niet enkel het werk van de alumni van de Modeafdeling. Ook Belgische en internationale ontwerpers die aan andere modescholen studeerden of helemaal geen opleiding volgden zijn gerepresenteerd. Dankzij de talrijke tentoonstellingen van de voorbije jaren zijn ook veel avant-garde creaties van internationale designers – zonder directe link met België of Antwerpen – opgenomen in de collectie. Dit maakt de MoMu-collectie tot de unieke, evoluerende verzameling die ze is – en zal worden.

 • 1/3
  Stany Dederen
 • 2/3
  Stany Dederen
 • 3/3
  Stany Dederen

Van studenten tot meesters

Een greep uit de ontwerpers die in de collectiepresentatie gepresenteerd worden: Dries Van Noten, Martin Margiela, Raf Simons, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Helmut Lang, Yohji Yamamoto, Rushemy Botter, A.F.Vandevorst, Jurgi Persoons, Bernhard Willhelm, Olivier Theyskens, Stephen Jones, Ann Salens, Minju Kim, Yuima Nakazato, Noir Kei Ninomiya, Haider Ackermann, Veronique Branquinho en Patrick Van Ommeslaeghe.

Ook het werk van studenten van de Modeafdeling is te bewonderen. Omdat de presentatie elk jaar verandert, blijft het geheel dynamisch en krijgen de getoonde stukken de nodige rust na een periode in de kijker.