Van

Walter Van Beirendonck: Dream the World Awake

Affichebeeld voor de tentoonstelling: WALTER VAN BEIRENDONCK: Dream the World Awake. Een surrealistische portretfoto van Walter Van Beirendonck toont de ontwerper met gestipt haaroppervlak met daarop een gifgroene kikker die een kroon draagt.

Walter Van Beirendonck bouwde de afgelopen drie decennia een indrukwekkende internationale carrière uit. Hij geldt als het buitenbeentje van de Antwerpse mode en werd vooral bekend omwille van zijn kleurrijke collecties, zijn spectaculaire defilés in Parijs in de jaren 1990 onder het W.&L.T. label en de maatschappijkritische thema’s die hij in zijn ontwerpen aansnijdt. In zijn werk combineert hij de meest uiteenlopende inspiratiebronnen, gaande van technologie, kunst, popcultuur tot etnografie.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

De tentoonstelling geeft naast een selectie van de meest bijzondere silhouetten uit Van Beirendoncks collecties, een overzicht van zijn leefwereld, inspiratiebronnen en projecten. Aan de hand van verschillende thema’s gaan we dieper in op het verhalende karakter van zijn oeuvre, zijn fascinatie voor etnografie, spiritualisme en het bovennatuurlijke, rituelen, sciencefiction en technologie.

We bekijken hoe Van Beirendonck de grenzen van de schoonheid aftast, zijn eigen invulling geeft aan door de maatschappij opgelegde denkbeelden met betrekking tot bijvoorbeeld gender en seksualiteit, en hoe hij actuele thema’s als ecologie, Aids of massaconsumptie verwerkt in zijn collecties en presentaties.

Ook de diverse projecten waaraan Van Beirendonck naast de catwalk werkte, komen aan bod. Bijzondere aandacht gaat naar de kostuums die hij in 1997 ontwierp voor U2’s PopMart Tour.

Speciaal voor zijn eerste grote overzichtstentoonstelling werkte Van Beirendonck, samen met modefotograaf Nick Knight/SHOWstudio.com, stylist Simon Foxton en het Britse mannenmodeblad GQ Style, een nieuw foto- en videoproject uit.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Walter Van Beirendonck, Kaat Debo, Geert Bruloot | Scenograaf: Walter Van Beirendonck, Geert Bruloot