Van

Rik Wouters & het huiselijk utopia

Een vrouwenfiguur in een fel gekleurde jurk door Dirk Van Saene zit op een stoel met een schilderij op haar schoot. Het schilderij is Lezende Vrouw van Rik Wouters, gemaakt in 1913

De thematiek van het huiselijk geluk bij de schilder Rik Wouters, de intieme sfeer van geborgenheid tussen hem en zijn vrouw Nel, vormt het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Wouters was in onze gebieden de enige die de combinatie maakte van post-impressionistische schildertechnieken met eenvoudige huiselijke taferelen.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Zijn expressieve penseelstreken en de onafgewerkte stijl van de doeken geven een dynamiek aan zijn werk die samen met de nadruk op lichtinval en kleur resulteert in een betoverende en optimistische toon. Wouters’ leven bleef niet van moeilijkheden gespaard, maar in zijn werk komt het harmonische, ‘goede’ leven sterk naar voor. Zijn liefde voor Nel was een belangrijke drijfveer voor zijn werk en haar levensvreugde en energie inspireerden hem tot vele bekende doeken en sculpturen.

De hedendaagse beweging waarbij mensen weer op zoek gaan naar de huiselijke intimiteit en naar de natuur, de ‘slow’-beweging en de hernieuwde aandacht voor ambachtelijke technieken zoals keramiek, weven en verven, wordt in deze expo gekoppeld aan het utopische gedachtegoed van Henry David Thoreau’s boek Walden.

Walden werd in 1854 gepubliceerd en stelde de niet-industriële, natuurlijke levenswijze voor als alternatief voor de overprikkelde consumptiemaatschappij. In de schilderkunst zien we ook halverwege de negentiende eeuw met het impressionisme een gelijkaardige omslag van bourgeois kunst naar meer verinnerlijking en de schoonheid van het natuurlijk leven, met nadruk op de lichtinval.

Het gegeven van shelter en geborgenheid komt vandaag zowel terug bij conceptuele kunstenaars als bij toegepaste ontwerpers (mode, interieur, design), waarbij deze werelden elkaar overlappen in de utopische zoektocht naar de essentie van ‘het goede leven’: wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? Deze zoektocht uit zich in een voorliefde voor zelfredzaamheid, het werken met pure materialen en ambachtelijke technieken.

Verschillende Belgische modeontwerpers — o.a. Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Jan-Jan Van Essche, Anne Kurris — geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten: sommigen door bepaalde keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij geen toegiften worden gedaan aan het gejaagde ritme van de modewereld. Hedendaagse kunstenaar in deze tentoonstelling zijn BLESS, Atelier E.B., Berlinde De Bruyckere en Ben Sledsens.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. De expo brengt werk van Rik Wouters uit de KMSKA-collectie samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Karen Van Godtsenhoven, Hedwig Todts | Scenograaf: Bob Verhelst