Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

MoMu's renovatie en toekomst

De afbeelding toont het vooraanzicht van de beruchte MoMu-trap. Een ladder staat in het middel van de hal.
Inkomhal MoMu
MoMu Antwerp | Stany Dederen

Na de verbouwing brengen we vanaf 2021 ook op permanente basis het verhaal van de Belgische mode en geven we onze bezoekers een diepere kijk in onze eigen wereldvermaarde modegeschiedenis.

Kaat Debo, directeur MoMu

MoMu is gesloten voor renovatie en heropent in 2021. Tijdens de renovatie is het niet mogelijk het museumgebouw aan de Nationalestraat in Antwerpen te bezoeken.

Het beeld geeft weer hoe de inkomhal in 2020 er zal uitzien. Op de linkerzijde staat nog steeds de trap. De kassa bevindt zich recht voor de bezoekers naar de lift.
Render inkomhal MoMu 2020
Render: Studio Dos Santos

Sinds de opening, heeft MoMu steeds ingezet op tijdelijke tentoonstellingen waarbij mode werd geplaatst in een uitgebreide, verhaal-ondersteunende scenografie en dit meestal in nauwe samenwerking met de ontwerper. Wat minder aan bod kwam, was de extensieve MoMu- collectie die zo’n 30.000 objecten omvat. Het gebrek aan fysieke ruimte was hiervoor de reden.

De afbeelding toont drie silhouetten uit de MoMu-collectie. Van links naar rechts zie je silhouetten van Haider Ackermann, Ann Demeulemeester en Raf Simons.
Van links naar rechts: Haider Ackermann, Ann Demeulemeester & Raf Simons
Stany Dederen
De foto toont drie historische silhouetten. Van links naar rechts: zomerjapon in gestreept katoen versierd met zijde satijnen lint van 1898 - 1900, japon en rok in sits, India, ca. 1770 - 1790 en japon in katoenbatist, versierd met geplisseerde stroken.
Historische jurken uit de MoMu/Jacoba de Jonge collectie
MoMu Antwerp | Hugo Maertens

De optimalisatie van de infrastructuur ligt in de handen van B-architecten, maar met respect voor de oorspronkelijke signatuur van Marie-José Van Hee. De eyecatchers van het museum, de inkomhal en de sculpturale houten trap, blijven in hun originele staat.

De afbeelding toont een transportpallet in het midden van een gangpad in ons MoMu-depot. De transpallet wordt gebruikt om de zware dozen te verplaatsen.
Verhuis MoMu depot
MoMu Antwerp | Stany Dederen

Respectvolle, maar doorgedreven update

Ongeveer 800m² extra publieke kijkruimte wordt gecreëerd met o.a. een grote multi-aanpasbare ruimte én een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Die zorgen ervoor dat bezoekers ook tijdens de ombouw van de thematische expo's terecht kunnen in het MoMu. Verder komt er ook een auditorium met uitschuifbare tribune zodat MoMu op een nog intensievere manier lezingen, conferenties en Q&A's kan programmeren.

Daarnaast krijgt de MoMu bibliotheek ook een make-over en wordt de infrastructuur uitgebreid voor de studiecollectie van MoMu, zodat je naast de boeken en tijdschriften ook objecten kan bestuderen en manipuleren. Achter de schermen krijgen de depots en de restauratieateliers van het museum een volledige opfrissingsbeurt zodat het museum zijn collecties en archieven in een hoogwaardige infrastructuur onder de best mogelijke omstandigheden kan bewaren voor toekomstige generaties.

De afbeelding toont het zijaanzicht van het MoMu-gebouw aan de Nationalestraat met een vernieuwde ingang met draaideur, nieuwe deur voor de nooduitgang en een extra toegang tot het polyvalente ruimte.
Vernieuwde inkom Nationalestraat met tourniquet. Veranderingen zijn aangeduid in het rood.
B-Architecten
De afbeelding toont het zijaanzicht van het MoMu-gebouw aan de Drukkerijstraat met een nieuwe verdieping, blinde gevel, dubbelhoog auditorium, educatieve ruimte boven de garage en een nieuwe poort.
Vernieuwing façade depotblok Drukkerijstraat. Veranderingen zijn aangeduid in het rood.
B-architecten

Closed for renovations, open to inspire at other locations

Terwijl het gebouw onder het mes gaat, trekt MoMu de wereld in. Het museum beschikt over de grootste collectie Belgische mode en deze wordt overal in de wereld van Parijs tot in New York tentoongesteld.

In september volgt de tentoonstelling "Soft? Tactiele Dialogen" op locatie in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen. Deze expo presenteert het werk van Belgische textielkunstenaars uit de jaren '70 en '80 in een inspirerende dialoog met hedendaagse kunstenaars die zich vrij uitdrukken in textiel.

Ook de publiekswerking van het museum blijft actief tijdens de sluiting met workshops en verjaardagsfeestjes voor kinderen en een divers aanbod van rondleidingen voor volwassen; dit alles op locatie in Antwerpen.

De renovatie van het MoMu werd mede mogelijk gemaakt dankzij een impulssubsidie van Toerisme Vlaanderen en de steun van de Stad Antwerpen en de Provincie Antwerpen.