Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

Patronen in de kijker in het MoMu-gebouw

Duik diep in de wereld van patronen op zondag 20 november tijdens de Inspiratiedag Patronen. Het hele MoMu-gebouw viert dan patroonmaken met talks door Central Saint Martins- en MoMu-experten, (gratis) workshops, rondleidingen, demonstraties en een infobeurs. De Inspiratiedag Patronen komt er naar aanleiding van de expo ‘Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie’ en geeft een fascinerende kijk op én doorheen 20ste-eeuwse modepatronen.

Uittesten van patroondelen van de Charles James-jurk op een buste in het Costume Institute
Liam Leslie

Een dag vol kennis aan alle kanten, maar als bezoeker hoef je geen modeachtergrond te hebben of ook maar een naaikit van dichtbij gezien te hebben. De instapworkshop textielcollage is bijvoorbeeld doorlopend toegankelijk zonder kost of inschrijving, en het hele event is getailleerd op maat van alle generaties. De geknipte zondag voor een breed publiek van zowel designers in spe, liefhebbers van handwerk en mode, design- en tech-pro’s of iedereen die een inspirerend dagje met familie op de agenda wil zetten.

Liam Leslie

Talks

Tijdens de talks gaan historica Caroline Evans en curator Alistair O'Neill (Central Saint Martins) – de namen achter het onderzoeksproject dat ‘Exploding Fashion’ tot leven bracht – in dialoog met MoMu-curator Romy Cockx over het belang van hun project. Bekende Britse patroonmakers Esme Young en Patrick Lee Yow (Central Saint Martins) praten over patroonmaken met historische designs van Madeleine Vionnet en Comme des Garçons in een praktische lezing rond de principes van drapage en de beruchte diagonale ‘bias-cut’. MoMu-medewerker Dieter Suls geeft dan weer uitleg bij de ‘pattern-a-thon’, waarbij deelnemers patronen van kledingstukken uit de studiecollectie kunnen creëren om ze via Wikimedia als openbaar erfgoed te delen.

Stany Dederen

Rondleidingen

Volg zeker de ‘Lazy Sunday’-instaprondleidingen waarbij een MoMu-gids je meeneemt door de tentoonstelling ‘Exploding Fashion’ & de Collectiepresentatie, met deze keer alles in het teken van patronen.

Stany Dederen

Workshops

In de eenmalige workshops tonen Young en Lee Yow hoe je 2D-materiaal in een 3D-object met onconventionele vormen transformeert, volledig volgens je eigen verbeelding. In de gratis instapworkshop voor families 'Duurzame textielcollage' ontleed je een zelf meegebracht (oud) kledingstuk tot in de fijnste details om samen een gigantische textielcollage te maken.

Stany Dederen

Infobeurs

Patroontekenaars maken meestal geen buiging op de catwalk. Daarom zet MoMu de normaal gesloten lokalen van de Modeafdeling open voor een infobeurs met innovatieve partners uit de wereld van patroonontwikkeling zoals IVOC, Young Patterns, VDAB, Fibre Mood en Polygonal.

Martine Van Dam van VDAB licht een tipje van de sluier: “Via projecties, foto's, oefeningen en designs van cursisten geven we op de beurs een preview van onze opleidingen patroontekenen.” Ann Collier van IVOC voegt toe: “Samen met luxelingeriegroep Van de Velde en modebedrijf Tonickx bieden we een ‘pakket’ aan met patroonillustraties van vroeger tot nu en kijken we naar de toekomst via 3D-animatie en software-demonstraties.”

Medeoprichter van modetechbedrijf Polygonal, Samira Lafkioui, deelt: “Wij zullen demonstreren hoe je via een digitale workflow een stuk in 3D tot leven brengt en personaliseert.” Teresa Bosteels van Fibre Mood nodigt uit: “Bij ons leer je via een speelse quiz hoe je volume creëert in een patroon, hoe kledij opgebouwd wordt en hoe je een patroon aanpast volgens je eigen wensen en lichaam”.

Als ultieme blik vooruit is er tot slot een opstelling avant-garde ontwerpen van studenten uit de wereldbefaamde Modeafdeling. Ontdek het volledige programma tijdens de Inspiratiedag Patronen op zondag 20 november hier.