Inspiratiedag Patronen

MoMu en Central Saint Martins zetten patronen in de kijker met talks, workshops, rondleidingen en demo's in het MoMu-gebouw.

Praktische informatie

Op zondag 20 november staat MoMu helemaal in het teken van patronen naar aanleiding van de expo ‘Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie’. Op het programma: interessante expert talks, instaprondleidingen en niet te missen workshops en demo's in de bib én in de klaslokalen van de Modeacademie.

 • 1/4
  Stany Dederen
 • 2/4
  Liam Leslie
 • 3/4
  Stany Dederen
 • 4/4
  Akhil Babu

MoMu Talks

 • Historica Caroline Evans en curator Alistair O'Neill in dialoog met MoMu-curator Romy Cockx over het belang van het 'Exploding Fashion'-onderzoeksproject voor modestudies.
 • De Britse patroonmakers Esme Young en Patrick Lee Yow van Central Saint Martins exploreren het patroonmaken aan de hand van de ontwerpen van Madeleine Vionnet en Comme des Garçons uit de expo. Het wordt een praktische uiteenzetting rond de principes van bias cutting en drapage.
 • MoMu-medewerker Dieter Suls geeft meer uitleg bij het hoe en waarom van de pattern-a-thon en op welke manier het initiatief helpt bij het openstellen van de MoMu-studiecollectie.

Workshop 'How Can a Box Become a Garment'

Esme Young en Patrick Lee Yow bekijken hoe je een 2D-materiaal in een 3D-object met onconventionele vormen transformeert.

Patroononderdelen worden daarbij vervangen door platte kartonnen dozen. Er zijn geen goede of foute antwoorden, de focus ligt immers op het creëren van interessante 3D-vormen.

Lazy Sunday: Exploding Fashion & Collectiepresentatie

Tijdens de Lazy Sunday-instaprondleidingen die plaatsvinden in de namiddag staat de expo 'Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie' centraal.

Workshop voor families en kinderen

Op de instapworkshop 'Duurzame textielcollage' voor families en kinderen ontleden we een kledingstuk en z'n levenscyclus nauwkeurig, tot en met het patroon en de allerkleinste onderdelen. De verschillende elementen worden daarna gebruikt voor een gigantische, duurzame textielcollage.

MoMu Pattern-a-thon-demonstratie

Tijdens de pattern-a-thon-demonstratie maken deelnemers patronen van kledingstukken naar keuze uit de studiecollectie om ze vervolgens op Wikimedia te publiceren waar iedereen ze kan raadplegen en gebruiken. Zo betrekt MoMu haar publiek bij erfgoed en wordt het breder gedeeld.

Infobeurs

Bezoekers kunnen kennismaken met verschillende partners die een link hebben met (het maken van) patronen zoals IVOC, Young Patterns, VDAB, Polygonal en Fibre Mood.