Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

Meet the MoMu guides

Wie al eens aansloot bij een Lazy Sunday of Fashion Walk, kruiste de wegen met de gepassioneerde gidsen van MoMu. Samen met de baliemedewerkers en erfgoedbewakers zijn zij vaak het gezicht van het museum. Maak kennis met Michiel en Manon, twee van onze MoMu-gidsen.

Manon Verbeeck (36), actrice

Manon Verbeeck
Akhil Babu

MANON VERBEECK: "De silhouetten die MoMu tentoonstelt, zijn elk op hun beurt doordrenkt van een uniek stuk modegeschiedenis. Dat vind ik fantastisch. Toen ik in 2012 mijn master Kunstwetenschappen en Archeologie behaalde, besefte ik hoezeer ik gedijde in musea. En dat ik zin had om de verhalen achter museumobjecten tot leven te brengen. De variatie en afwisseling in musea, niet enkel op het gebied van hun collecties, maar ook de diversiteit van de bezoekers, trok me enorm aan. Je stemt een rondleiding af op de groep die voor je staat. Ik kwam bij MoMu terecht na de heropening in 2021. Ik was al langer fan van het museum. Ik voelde meteen een klik met de publiekswerkers en andere gidsen. Mijn opdracht is ook zeer gevarieerd: ik geef rondleidingen en modewandelingen aan heel uiteenlopende groepen. Het gebeurt wel eens dat een deelnemer aanvankelijk erg onzeker is over een opdracht, maar dan al knutselend volledig openbloeit. Ik vind het geweldig om die evolutie te zien."

Michiel Warmenbol (36), leerkracht lager onderwijs, Via Louiza Antwerpen

Michiel Warmenbol
Akhil Babu

MICHIEL WARMENBOL: "Als kind kwam ik vaak in het Vrieselhof in Oelegem, de voorloper van MoMu, waar ik soms deelnam aan textielworkshops. Mode heeft me altijd geïntrigeerd. Van kleins af aan maakte ik ontwerpschetsen op papier. Ook het modejaar Mode 2001 Landed-Geland herinner ik me heel goed. Ik was toen een prille tiener en dat heeft wel iets bij mij losgemaakt. Ik wou altijd al de verhalen achter mode en kunst vertellen. Zo ben ik uiteindelijk beginnen te gidsen. Ik ben niet enkel actief bij MoMu, maar ook bij een paar andere stedelijke musea. Daarnaast geef ik les aan anderstalige nieuwkomers in het lager onderwijs. Een boeiende mix die zorgt voor een fijne wisselwerking tussen kunst en educatie, twee werelden die mij nauw aan het hart liggen. Ik gids voornamelijk aan kinderen en jongeren. De MoMu-collectie is een onuitputtelijke bron van inspiratie en de wisselende tentoonstellingen brengen steeds een nieuw verhaal om te vertalen. Dat maakt van elke expo een uitdaging. Mijn meest bijzondere herinnering blijft het bezoek van een klas uit de basisschool. Eén leerling had aanvankelijk echt geen zin in de rondleiding. Achteraf sprak hij me aan: hij had niet verwacht dat hij het zo leuk zou vinden. De blik van bezoekers verruimen, daar doe ik het voor!"

Nieuwsgierig naar onze gegidste rondleidingen, modewandelingen en workshops voor (jong)volwassenen en kinderen? Bekijk dan zeker onze activiteitenkalender