Van

MoMu reist naar Zweden

Avondjurk gemaakt uit drie vintage bruidsjurken gedragen op een wollen broek van een bruidegom. Dit silhouette presenteerde Martin Margiela in zijn herft-winter 2005-2006 collectie. Dubbelzijdige kasjmieren mantel met wijde mouwen gedragen op een naadloze kasjmieren trui met vleermuismouwen op een broek van kameelhaar. Transformeerbare trenchcoat in katoenen gabardine, mouwloze trui in kasjmier en zijde, wollen broek, "Losange" hoofddoek in zijden crêpe.

Na een succesvolle tentoonstelling in Antwerpen en Parijs, reist MoMu's expo "Margiela, de Hermès jaren" naar Artipelag, een kunsthal gelegen in de archipel van Stockholm.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een van de meest opvallende samenwerkingen in de mode. Wanneer het Franse luxehuis Hermès Martin Margiela in 1997 aanstelt als artistiek directeur van de prêt-à-porter collecties voor vrouwen is dat op zijn minst een gedurfde keuze. Op dat ogenblik geldt Margiela met zijn eigen modehuis Maison Martin Margiela immers al bijna een decennium lang als één van de meest invloedrijke avant-garde ontwerpers.

Zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen was ongezien in de modewereld. De conceptuele benadering van de presentatie, verkoop en communicatie van zijn collecties hebben ons denken over mode en het systeem achter deze mode, alsook onze visie op ambacht, commercie, auteurschap en innovatie voorgoed veranderd.

Tot op heden leeft de invloed van het werk van Margiela voor Hermès door in het werk van vele hedendaagse ontwerpers.

Meer achtergrond

Margiela, de Hermès jaren reist naar Zweden

Margiela, de Hermès jaren reist naar Zweden
MoMu Antwerp

Martin Margiela blijft één van de meest invloedrijke en enigmatische hedendaagse ontwerpers is. Het wordt boeiend om de tentoonstelling opnieuw te configureren in de indrukwekkende architectuur van het Artipelag museum.

Kaat Debo, directeur MoMu Antwerp
 • 1/4
  Jean-Baptiste Béranger
 • 2/4
  Jean-Baptiste Béranger
 • 3/4
  Jean-Baptiste Béranger
 • 4/4
  Jean-Baptiste Béranger

Artipelag wil haar publiek laten kennismaken met baanbrekende tentoonstellingen presenteren uit de wereld van kunst en design. 'Margiela, de Hermès jaren' is de prefecte expo voor deze ambitie.

Bo Nilsson, directeur Artipelag​

TEASER | Margiela, de Hermès jaren bij Artipelag, Zweden

TEASER | Margiela, de Hermès jaren bij Artipelag, Zweden
MoMu Antwerp

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Kaat Debo | Artistieke leiding: Martin Margiela | Scenograaf: Bob Verhelst.

Deze tentoonstelling werd geïnitieerd door MoMu, van 31 maart 2017 tot en met 27 augustus 2017.