Van

Modehuis Natan kleedt Mariabeeld in Kathedraal voor 'Mode 2.021'

Bewonder het Mariabeeld van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen in een creatie van couturier Edouard Vermeulen van modehuis Natan.

Praktische informatie

  • Openingsuren Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

    ma - vrij: 10u - 17u
    zaterdag: 10u - 15u
    zondag: 13u - 17u

  • Tarieven

    Individuele bezoekers: € 8
    Groepen vanaf 20 personen, studenten en 60+: € 6,00
    Kinderen en jongeren onder 18 jaar, inwoners Provincie Antwerpen: gratis toegang

Omschrijving van de tentoonstelling

Twintig jaar nadat Ann Demeulemeester het Mariabeeld van de Sint-Andrieskerk in een nieuw kleedje stak, zal een nieuwe Belgische designtopper het religieuze icoon kleden, als ode aan de universele vrouw en moeder.

Meer achtergrond

MoMu vroeg Edouard Vermeulen om een nieuw en eigentijds silhouet te creëren voor het Mariabeeld van dé Antwerpse skyline-gigant, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Vermeulen nodigde op zijn beurt schrijfster Hinda Bluekens (Hinda House) uit om een gedicht te creëren voor dit project.

De creatie is geïnspireerd op de meest recente zomercollectie van Natan Couture. De jurk, met boothalslijn, is gemaakt uit een grote hoeveelheid stof om zo volume te kunnen geven aan jurk en mouwen. Edouard Vermeulen koos voor een smaragdgroene Shantung zijde, een nobele en luxueuze stof, vaak gebruikt in de haute couture.

De kleurkeuze is geen toeval. Groen symboliseert hoop, een knipoog naar het Mode 2.021 festival en het brengt geluk en nodigt uit tot kalmte en rust.

Edouard Vermeulen, couturier Natan
  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

Al meer dan duizend jaar vertrouwen kerkgangers lief en leed toe aan het Mariabeeld, de patrones van Antwerpen die zelfs de Beeldenstorm overleefde.

Eeuwenlang was de kleding van Mariabeelden in kerken in de Zuidelijke Nederlanden gebaseerd op de Spaanse hofmode uit de zestiende eeuw. Er werd daarom ook wel naar de aangeklede Maria gerefereerd als de “Spaanse Madonna”. Haar outfit bestond uit een volumineuze rok met daarover een lange mantel. Sindsdien is dit de typische stijl van de garderobe van het Mariabeeld in de meeste Antwerpse kerken.

In het verleden kregen de Mariabeelden giften van welvarende vrouwen, hoofdzakelijk waardevolle kledingstukken waaruit vervolgens kleinere outfits voor het beeld werden gemaakt. In de loop van de negentiende eeuw is deze traditie, in ieder geval in Antwerpen, volledig opgehouden te bestaan. Door de samenwerking met het huis Natan zal het Mariabeeld vanaf september opnieuw te bewonderen zijn in eigentijdse mode.

  • 1/2
  • 2/2

Het is mooi om te zien hoe mensen bij Maria een plaats vinden om hun zorgen en hun verdriet, hun vreugde en hun dankbaarheid toe te vertrouwen aan een lieve moeder. Wij zijn blij dat haar schoonheid vandaag in een nieuw kleedje wordt gestoken.