Van

GIRLS. Over verveling, rebellie en opgroeien

Twee jonge meisjes lachen terwijl ze speels hun tong naar elkaar uitsteken.

Hoe wordt girlhood verbeeld? Hoe wordt het herinnerd? En hoe blijft het idee van ‘het meisje’ de beeldcultuur en mode beïnvloeden?

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

GIRLS onderzoekt de schoonheid en complexiteit van het meisje-zijn. Hoe wordt girlhood verbeeld? Hoe wordt het herinnerd? En hoe blijft het idee van ‘het meisje’ onze beeldcultuur en mode beïnvloeden?

Meer achtergrond

In de canon van de westerse kunstgeschiedenis wordt de meisjestijd vaak voorgesteld als een vluchtige fase: teder, naïef en in transitie. Als eeuwige muze was het ‘jonge meisje’ in de kunstgeschiedenis veelal anoniem, een dochter van. Ze speelt piano, houdt een katje vast, vouwt haar handen netjes op haar knieën: haar houding en attributen suggereren haar deugdzaamheid en onschuld. Ze stoort niemand, ze is er gewoon. Kunst die echt de meisjestijd centraal stelt, wordt daarentegen vaak afgedaan als sentimenteel of intellectueel niet serieus te nemen. Maar die trivialisering gaat voorbij aan de emotionele, psychologische en politieke diepgang dat het onderwerp kan bieden. Door de ogen van de kunstenaars, ontwerpers, fotografen en filmmakers in deze tentoonstelling is girlhood geen thema, maar een manier van kijken - van herinneren en verbeelden.

  • Een jonge vrouw ligt op het gras en glimlacht stralend.
    Still uit The Virgin Suicides, 1999, geregisseerd door Sofia Coppola
    1/4
    Sofia Coppola
  • Een bronzen beeld van een jonge ballerina in een tutu.
    Edgar Degas, Veertienjarig danseresje, 1880–81, (gegoten ca. 1922)
    2/4
    Sainsbury Centre, University of East Anglia, Foto: James Austin
  • Een vrouw met kleurrijke haarspelden in haar haar.
    Micaiah Carter, Adeline in Barrettes, 2018
    3/4
    Micaiah Carter / International Art Advisory LLC, New York
  • Een schilderij van vijf meisjes in blauwe en groene jurken en witte kousen, elk met strikken in hun lange haar.
    Léon Spilliaert, Meisjes met witte kousjes, 1912
    4/4
    Collectie Mu.ZEE, artsinflanders.be, Foto: Cedric Verhelst

De toekomst hangt af van hoe we tieners vandaag ondersteunen. Toch is die toekomst vaak onzeker. In veel gemeenschappen wereldwijd ontnemen genderongelijkheid, armoede, conflicten en diepgewortelde discriminatie meisjes kansen. Dit project is er ook voor hen. Het herinnert ons eraan dat representatie en verhalen vertellen via kunst, mode en cultuur essentieel zijn om zichtbaarheid te creëren. GIRLS is een interdisciplinair project dat beeldend kunstenaars, modeontwerpers, fotografen, kostuumontwerpers en filmmakers samenbrengt. Het is inclusief voor LGBTQIA+ jongeren en is tot stand gekomen in dialoog met tieners.

Twee jonge meisjes poseren samen, steken allebei hun tong uit; één meisje lacht blij naar de camera.
Jim Britt, Sisters, 1976
Jim Britt

Met werk van: Louise Bourgeois, Veronique Branquinho, Jim Britt, Sofia Coppola, Edgar Degas, Chopova Lowena, Jenny Fax, Robert Gober, Lauren Greenfield, Iris Häussler, Nathanaëlle Herbelin, Nancy Honey, Roni Horn, Fumiko Imano, Jas Knight, Sofia Lai, Eimear Lynch, Martin Margiela, Alice Neel, Meret Oppenheim, Frida Orupabo, Simone Rocha, Nancy Steiner, Leticia Valverdes, Jenny Watson, Arisa Yoshioka, Leonardo Van Dijl, Micaiah Carter, Harley Weir, Nigel Shafran, Léon Spilliaert, Juergen Teller en vele anderen.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Elisa De Wyngaert
Gastcurator film: Claire Marie Healy
Scenografie: Janina Pedan
Grafische vormgeving: Paul Boudens

Campagnebeeld: Jim Britt, Sisters, 1976

Scholen

Bezoek je de expo als klasgroep? Je kan deze tentoonstelling ook ontdekken met een gids. Er zijn verschillende formules afhankelijk van het schoolniveau.

Groepen

Kom je graag in groep? Je kan deze tentoonstelling ook bezoeken met een gids. Je kiest dan zelf de dag en het tijdstip van de rondleiding.