Van

Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie

Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie

MoMu en Central Saint Martins presenteren 'Exploding Fashion'. De tentoonstelling geeft een ongeziene inkijk in het patroonmaken van twintigste-eeuwse mode.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

MoMu presenteert ‘Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie’ in samenwerking met Central Saint Martins (University of the Arts London). Op basis van een onderzoeksproject biedt deze tentoonstelling inzicht in het patroonmaken van twintigste-eeuwse mode.

Meer achtergrond

‘Exploding Fashion’ doorprikt de mystiek van het ontwerpproces op twee manieren. Eerst en vooral deconstrueert het de mythe van de modeontwerper als exclusief creatief genie door een licht te werpen op de intrigerende rol van de patroonmaker.

 • In elkaar gepast beeld van de Charles James-jurk
  1/2
  Liam Leslie
 • Uittesten van patroondelen van de Charles James-jurk op een buste in het Costume Institute
  2/2
  Liam Leslie

Ten tweede doorloopt het in omgekeerde richting het productieproces van vijf historische ontwerpen van grensverleggende modeontwerpers die ook vernieuwende patroonmakers waren. Die ontwerpen maken deel uit van internationale museumcollecties en mogen uitsluitend onder strikte voorwaarden gehanteerd worden. De expo wekt de museumobjecten digitaal tot leven door te visualiseren hoe ze tot stand kwamen en hoe ze zich op het lichaam gedragen.

 • 1/3
  Stany Dederen
 • 2/3
  Stany Dederen
 • 3/3
  Stany Dederen

De ontwerpers zijn Madeleine Vionnet (1912-1939), Charles James (1928-1978), Cristóbal Balenciaga (1936-1968), Halston (1957-1983) en Comme des Garçons (1973-ongoing) en hun ontwerpen worden bewaard in Palais Galliera (Parijs, Frankrijk), Musée des Arts Décoratifs (Parijs, Frankrijk), Costume Institute (New York, VS), Museum at FIT (New York, VS), Kyoto Costume Institute (Japan) en Victoria and Albert Museum (Londen, UK).

​Bij de tentoonstelling verschijnt het boek 'Exploding Fashion: Making, Unmaking, and Remaking Twentieth Century Fashion' (Lannoo) met meer dan 200 illustraties, onder meer van cruciale ontwerpen, fotocollages, vernieuwende patronen, potloodtekeningen en projectdocumentatie.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Alistair O'Neill, Caroline Evans, Romy Cockx
Grafische vormgeving: Paul Boudens

Campagnebeeld: Comme des Garçons-jurk, replica door de patroonmakers van Central Saint Martins, © Foto: Liam Leslie.