Van

E/MOTION. Mode in transitie

Hoe geeft mode uitdrukking aan emoties die leven in de samenleving? Zoals angst of verlangen? Hoe kan de modeindustrie zich heruitvinden en welke rol spelen ontwerpers daarbij? E/MOTION blikt terug op de sociale, politieke en psychologische omwentelingen van de voorbije drie decennia en de impact die ze hadden op mode.

Praktische informatie

 • Openingsuren

  di - zon: 10 - 18 u

 • Tarieven

  Volwassene: € 12
  Jongere van 18 t.e.m. 25: € 8
  - 18 jaar: gratis toegang

 • Tickets

  Bezoek alle tentoonstellingen in MoMu met slechts 1 ticket

Omschrijving van de tentoonstelling

De tentoonstelling toont hoe mode tastbare vorm heeft gegeven aan hedendaagse politieke en sociale instabiliteit, onderhuidse zorgen en emoties van de jaren negentig tot vandaag. Door een constante wisselwerking, legt mode immers bloot wat er in de samenleving leeft. Veranderende schoonheidsidealen, economische crisissen, migratie, de terreur van 9/11, vragen rond identiteit,... Aan de hand van deze en andere thema's bekijkt de tenoonstelling hoe mode sinds de jaren 1990 voortdurend in dialoog was met én soms ook anticipeerde op sleutelmomenten en omwentelingen.

Meer achtergrond

Als geen ander medium kan mode de rauwe emoties binnen de samenleving uitvergroten. Mode is een belichaming van hoopvolle verandering maar weet ook als geen ander medium de ongemakkelijke waarheden in de samenleving bloot te leggen.
E/MOTION kijkt naar de manier waarop mode tastbare vorm heeft gegeven aan hedendaagse politieke en sociale instabiliteit, onderhuidse zorgen en emoties.

 • BLACK LIVES MATTER. 2 juni 2020
  1/3
  Sho Shibuya, foto: Henry Hargreaves
 • 2/3
  Sho Shibuya, foto: Henry Hargreaves
 • SUNRISE FROM A SMALL WINDOW. 7 oktober 2020
  3/3
  Sho Shibuya, foto: Henry Hargreaves

De verschillende hoofdstukken van de tentoonstelling verkennen de verschuivingen van de afgelopen decennia op sociaal, politiek en psychologisch vlak. Mode, kunst, fotografie en video staan naast elkaar als symbolen, iconen of metaforen van hun tijd. Sommige vertellen duistere waarheden, andere kijken met een kwinkslag naar de wereld van vandaag.

Walter Van Beirendonck, L/Z 2002
Ronald Stoops

De tentoonstelling wil inspireren en reflecteren over het heruitvinden van mode als industrie en de toekomstige rol van ontwerpers en kunstenaars. Maar bovenal is ‘E/MOTION. Mode in transitie' een verhaal over ons voortdurend verlangen naar emotie. Mode ís emotie en altijd in beweging.

 • Raf Simons, H/W 2018-2019
  1/5
  Stany Dederen
 • Marine Serre, H/W 2020-2021
  2/5
  Stany Dederen
 • Molly Goddard, A/W 2019-2020
  Molly Goddard, H/W 2019-2020
  3/5
  Stany Dederen
 • Minju Kim, H/W 2020-2021
  4/5
  Stany Dederen
 • Ann Demeulemeester, L/Z 1998
  5/5
  Stany Dederen

Met werk van onder meer Helmut Lang, Walter Van Beirendonck, Alexander McQueen, Martin Margiela, Hussein Chalayan, John Galliano, Raf Simons, Versace, Phoebe Philo, Demna Gvasalia, Molly Goddard, Simone Rocha, BOTTER, Pyer Moss, Minju Kim, Kenneth Ize, Ester Manas, Supriya Lele, Marine Serre, Jenny Holzer, Wolfgang Tillmans, Nick Knight, Cindy Sherman, Sho Shibuya, Steven Meisel, Jackie Nickerson, David Sims, Juergen Teller, Barbara Kruger,…

Naar aanleiding van de expo werd het boek ‘E/MOTION. Mode in transitie’ uitgegeven door Lannoo, verkrijgbaar vanaf 4 september 2021. Meer info

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Elisa De Wyngaert
Scenografie: Jan Versweyveld in samenwerking met Bart Van Merode en Roel Huisman

Ontdek het openingsprogramma

Het openingsprogramma ‘Mode 2.021 Antwerpen – Mode/Bewust’ reikt veel verder dan enkel de heropening van het MoMu-museumgebouw, het is een open uitnodiging om modecultuur in Antwerpen (anders) te beleven.

Meer MoMu tentoonstellingen

Naast ‘E/MOTION. Mode in transitie’ kan je in MoMu twee andere tentoonstellingen bezoeken: P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen en Collectiepresentatie - Mode uit de MoMu-collectie.