Van

ECHO. Gehuld in herinnering

ECHO verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van Louise Bourgeois, Simone Rocha en Anne Teresa De Keersmaeker.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

ECHO verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van drie artiesten die verbonden zijn door de tactiele en emotionele intensiteit van hun werk: kunstenares Louise Bourgeois, ontwerpster Simone Rocha en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Deze tentoonstelling gaat over wat we meedragen van onze kindertijd en jeugdjaren, over de ervaring van het moederschap, over koesteren en herstellen, over ouder worden en nostalgie.

Meer achtergrond

ECHO. Gehuld in herinnering

ECHO. Gehuld in herinnering
Grafische vormgeving: Paul Boudens | Video: Jeroen Lommelen | Muziek: Collection Louise Bourgeois Archive, The Easton Foundation, New York

ECHO is een dialoog tussen kunstenaars van verschillende generaties en achtergronden. Louise Bourgeois, Simone Rocha en Anne Teresa De Keersmaeker leiden ons door dit verhaal. Drie vrouwen die, ieder in hun eigen discipline, echo’s uit hun verleden tot leven brengen. Op hun eigen manier verweven ze herinneringen aan kleding en textiel in hun artistieke taal. Hun creaties ontstaan uit een persoonlijke impuls, maar overstijgen het persoonlijke en raken aan vele facetten van ons mens-zijn.

  • 1/4
    Stany Dederen
  • Louise Bourgeois – Untitled, 2007
    2/4
    Foto: Christopher Burke, © The Easton Foundation/SABAM België 2023 | Tentoonstellingszicht: Stany Dederen
  • 3/4
    Stany Dederen
  • 4/4
    Stany Dederen

Het doet me veel genoegen om mijn kleren, mijn jurken, mijn kousen bij te houden, in 20 jaar heb ik geen enkel paar schoenen weggegooid […] Ze zijn nog degelijk, zo luidt het excuus – maar het is mijn verleden, en hoe ellendig het ook was, ik wil het graag stevig in mijn armen kunnen houden.

Louise Bourgeois (1911-2010)

In ECHO wordt ook een onbekende kant van de MoMu-collectie tentoongesteld om het deskundige werk van textielconservatoren te belichten. Werken met een collectie van meer dan 38.000 objecten geeft de curatoren en onderzoekers van MoMu toegang tot de echo’s van talrijke persoonlijke geschiedenissen en gebeurtenissen. Geuren, vlekken en scheuren in kleding, of de manier waarop bepaalde kledingstukken in het verleden vermaakt of hersteld werden, zijn een onuitputtelijke bron van verhalen en tonen het verstrijken van de tijd. ECHO presenteert een unieke selectie objecten uit de MoMu-collectie, in verschillende stadia van degradatie, met hun imperfecties, verkleuringen en schadebeelden, maar met evenzoveel boeiende verhalen.

  • Corsage in verzwaarde zijde, ca. 1880-1900
    1/3
    Studiecollectie inv. ST81124A © MoMu, Foto: Frederik Vercruysse
  • Simone Rocha, herfst-winter 2023-24
    2/3
    Jacob Lillis
  • Louise Bourgeois – The Feeding, 2007. Privécollectie, New York
    3/3
    Courtesy Xavier Hufkens, Brussel. Foto: Christopher Burke, © The Easton Foundation/SABAM België 2023

Met werk van Louise Bourgeois, Anne Teresa De Keersmaeker, Marianne Berenhaut, Billie Zangewa, Cassi Namoda, Cathy Wilkes, Harley Weir, Maya Barrera, Martin Margiela, Liz Magor en Laila Gohar.

Rosas, Sola, 2023

Rosas, Sola, 2023
Video: Anne Teresa De Keersmaeker, Ruben Desiere, Olivia Rochette | Muziek: F. Schubert. Fantasia in F minor for piano four hands, D.940 Piano Samson Tsoy (primo) Pavel Kolesnikov (secondo)

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Elisa De Wyngaert
Scenografie: Janina Pedan
Grafische vormgeving: Paul Boudens

Campagnebeelden:
Louise Bourgeois in haar huis op 20th Street, New York, in haar mantel van Helmut Lang, 2009. © Alex Van Gelder, van de reeks Mumbling Beauty, Louise Bourgeois, 2008-2010;
Simone Rocha, herfst-winter 2019-20 © Foto: Harley Weir;
Dries Van Noten, herfst-winter 2021-22, collectiefilm, choreografie door Anne Teresa De Keersmaeker © Foto: Casper Sejersen/Artistry Global.

© Citaat: Louise Bourgeois, los beschreven blad, ca. 1963; LB-0202 (Louise Bourgeois Archive/The Easton Foundation, New York).

Duurzaamheid

MoMu streeft naar duurzame ontwikkelingen in ieder aspect van de tentoonstelling. Na afloop van de tentoonstelling worden de gordijnen van Kvadrat geschonken aan het Co-Haty project van de organisatie Metalab in Oekraïne. Alle scenografie-elementen worden opnieuw ingezet in toekomstige tentoonstellingen of worden gedoneerd aan non-profit organisaties om zo de afvalberg te minimaliseren.