Van

Delvaux. 180 jaar Belgische Luxe

Affichebeeld voor de tentoonstelling Delvaux. 180 jaar Belgische Luxe. Een transparante Delvaux handtas staat statisch voor een blauwe achtergrond.

Naar aanleiding van de 180ste verjaardag van het Belgische lederwarenhuis Delvaux presenteert het MoMu de expo "Delvaux. 180 Jaar Belgische Luxe".

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Charles Delvaux opende zijn eerste atelier in het centrum van Brussel in 1829, een jaar voor de revolutie die tot de Belgische onafhankelijkheid zou leiden. Dit maakt Delvaux wellicht tot het meest Belgische van alle luxehuizen, want één jaar ouder dan België zelf.

Meer dan 180 jaar hebben de producten van dit Belgische Huis voldaan aan de behoeftes van een cliënteel in tijden van ingrijpende veranderingen en ontwikkeling. Opgericht in een tijdperk toen reizen nog voornamelijk met paard en kar gebeurde, heeft het Huis Delvaux zowel revoluties als oorlogen overleefd en leerde het zich aan te passen aan de vereisten die nodig waren voor lijnschepen en treinen, fietsen, auto’s en vliegtuigen.

De tentoonstelling schetst een beeld van het Huis Delvaux doorheen de tijd, vanaf de productie van reisgoederen voor de plaatselijke adel in de 19de eeuw, via de opkomst van de moderne handtas in de 20ste eeuw tot aan de hedendaagse visie van het bedrijf die gekenmerkt wordt door een nieuw soort elegantie met Veronique Branquinho als artistiek directeur.

Het creatieve proces dat achter iedere tas schuilgaat, is echter zo goed als onveranderd gebleven in de voorbije zestig jaar. Alle producten zijn nog steeds handgemaakt. Dit Huis blijft een familiebedrijf dat nog altijd dezelfde normen en waarden hoog in het vaandel draagt, met een klein maar exclusief aanbod.

Naast de geschiedenis van het Huis Delvaux en de stilistische evolutie van zijn productie, is deze tentoonstelling tevens een eerbetoon aan de ongeziene kant van het succes: het ongekende talent van de ontwerpers en ambachstlui die de kern uitmaken van de waarden van het bedrijf.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Hettie Judah | Scenograaf: Bob Verhelst