Van

Beyond Desire

Affichebeeld voor de tenoonstelling Beyond Desire. Een vrouw draagt een ingesnoerde halsketting van Christian Dior die doet denken aan de juwelen van de Masai.

Beyond Desire neemt het verlangen als uitgangspunt en gaat dieper in op de manier waarop twee culturen, de Afrikaanse en de Westerse, elkaar beïnvloeden en zich de beeldtaal van de ander toeëigenen.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Yves Saint Laurents zomercollectie van 1967 bevat bijvoorbeeld een aantal "Afrikaanse" jurken. Kralen, parels en raffia worden verwerkt in sexy mini-jurkjes, waardoor de Afrikaanse erotische aantrekkingskracht ten volle wordt uitgespeeld.

Ook de zomercollectie van Christian Dior Haute Couture uit 1997 toont onder meer Afrikaans geïnspireerde kledingstukken, met details die ons herinneren aan de uitrusting van de Masai (Oost-Afrikaans volk): veelkleurige borstplaten, geperleerde korsetten en talrijke halskettingen en armbanden.

De tentoonstelling gaat eveneens in op het gebruik van luipaard- en tijgerprints in de hedendaagse mode, wellicht één van de meest voor de hand liggende clichés verbonden aan Afrika. U ziet ontwerpen van onder meer Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent en Versace.

De tentoonstelling toont verder modefotografie, Afrikaanse studiofotografie, beeldende kunst, Afrikaanse kapsels en documentaire. Verder is er nog een sectie gewijd aan de "Dutch Wax" textielen: stoffen bedrukt met kleurrijke motieven en afbeeldingen, afgeleid van de Batik-techniek. Ten slotte ontwierp lamine Badian Kouyaté, beter gekend als Xuly Bët, speciaal voor Beyond Desire een shop.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Kaat Debo | Scenograaf: Bob Verhelst