Van

6+. Antwerpse Mode in het Vlaams Parlement

Affichebeeld voor de tentoonstelling 6+. Een geblindoekte vrouw draagt een wit hemd en zwarte gilet met een sjaal geknoopt als stropdas.

Het Vlaams Parlement organiseert in samenwerking met MoMu de tentoonstelling "6+. Antwerpse Mode in het Vlaams Parlement".

Praktische informatie

  • Locatie

    Vlaams Parlement

Omschrijving van de tentoonstelling

6+, verwijzend naar "De Zes van Antwerpen" (Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee), schetst het internationale succesverhaal van de Antwerpse mode in een historische en artistieke context.

Het plusteken in de titel verwijst enerzijds naar Martin Margiela, vaak in één adem genoemd met ‘De Zes’, en anderzijds naar de volgende generaties ontwerpers die telkens nieuwe facetten toevoegden aan de Antwerpse identiteit.

Vier luiken worden belicht. In een eerste onderdeel wordt, aan de hand van foto- en videomateriaal, de evolutie van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen geschetst.

Het tweede luik behandelt de 6+, ‘de Zes’ en Martin Margiela, hun gezamenlijke ambitie en ontwikkeling en ten slotte het scharnierpunt dat hun werkelijke start betekende: De Gouden Spoel wedstrijden.

Een derde hoofdstuk staat stil bij “de nieuwe generatie” Antwerpse ontwerpers die internationaal naam maakten, met werk van o.a. Raf Simons, Ve ronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Lieve Van Gorp, Patrick Van Ommeslaeghe, Bernhard Willhelm,...

In een laatste onderdeel wordt een overzicht gepresenteerd van de ontwerpers die een band hebben met de Antwerpse School en die vandaag internationaal actief zijn, zowel voor als achter de schermen. Geert Bruloot, die sinds begin jaren ’80 de Antwerpse modescene van nabij volgt en medeoprichter is van het Flanders Fashion Institute, werd door MoMu uitgenodigd als gastcurator en scenograaf van de tentoonstelling.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Geert Bruloot | Scenograaf: Geert Bruloot