CALVIN KLEIN verrast ModeMuseum Antwerpen met schenking

MoMu krijgt een schenking van het Amerikaanse modebedrijf Calvin Klein Inc. De donatie is een jurk uit de CALVIN KLEIN BY APPOINTMENT en markeert het debuut van de Belgische ontwerper Raf Simons toen hij destijds aangesteld werd als creatief directeur bij CALVIN KLEIN.

Toen Raf Simons in augustus 2016 creatief directeur werd bij Calvin Klein, werd verwacht dat zijn debuutcollectie voor herfst-winter 2017 zou worden voorgesteld tijdens de New York Fashion Week. In januari 2017 kwam hij echter met een volledig nieuwe lijn op de proppen: CALVIN KLEIN BY APPOINTMENT, een 'made to order' collectie met 14 looks. De collectie werd voorgesteld in de typische visuele stijl van CALVIN KLEIN via reclameborden, kranten, sociale media en het internet. De Belgische foto fotograaf Willy Vanderperre en stylist Olivier Rizzo creëerden de campagnebeelden en fotografeerden daarvoor onder andere "Stranger Things" actrice Millie Bobby Brown. Elk portret werd afgebeeld naast een witte CALVIN KLEIN slip.

CALVIN KLEIN BY APPOINTMENT, 2017
Willy Vanderperre

Raf Simons koos de donatie aan het MoMu hoogstpersoonlijk uit: een slip dress van organza versierd met doorzichtige kralen en veelkleurige met de hand geverfde veren. De outfit werd gedragen door de actrice en Oscarwinnares Julianne Moore tijdens het Costume Institute Benefit in het Metropolitan Museum of Art in New York in 2017.

De MoMu-collectie omvat momenteel zo'n 32.000 objecten, waarvan het grootste deel bestaat uit kleding en accessoires. De afgelopen vijf jaar verwierf het MoMu 7.000 stuks dankzij nieuwe aankopen, langdurige bruiklenen en donaties, waaronder deze jurk. Kaat Debo, directeur van het MoMu, omschrijft de jurk als een “uitzonderlijk gul geschenk” en een prachtige toevoeging aan de MoMu-collectie: de jurk staat immers symbool voor een schitterend hoofdstuk uit de carrière van de ontwerper Raf Simons.