Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

The Library is still open!

Portret van Kenny Damian (40), freelance restaurator/conservator en borduurster
Kenny Damian
Victoriano Moreno

De MoMu-bibliotheek blijft tijdens de tijdelijke sluiting van het museum geopend op afspraak. Maak kennis met de bezoekers van de bibliotheek.

Hoe grondig je het internet ook uitspit, het kan nooit de uitgebreide informatie uit boeken vervangen. Online krijg je meestal enkel een samenvatting en blijft het een uitdaging om geloofwaardige bronnen te vinden. De MoMu-bib is dus een waar toevluchtsoord.

Gabrielle Szwarcenberg (21), student 2de Bachelor Modeafdeling Antwerpse Academie

Gabriëlle de Pooter (36), doctoraatsonderzoeker UGent binnen het LiLI project

Gabriëlle de Pooter (36), doctoraatsonderzoeker UGent binnen het LiLI project 
Gabriëlle de Pooter
Victoriano Moreno

GABRIËLLE DE POOTER: “Samen met vier andere academici doe ik onderzoek naar intimiteitsbeleving bij oudere vrouwen voor het LiLI (Late-in-Life Intimacy)-project. Ik kom vooral naar de bib om aan dat onderzoek te werken. Hoewel het niet rechtstreeks met mode te maken heeft, is belichaming er wel een belangrijk onderdeel van. Er zitten zeker relevante bronnen en leidraden voor LiLI in de collectie. Toen ik als tiener samen met mijn moeder voor het eerst bij MoMu was, bezochten we natuurlijk ook de bib. Ik herinner me nog goed dat ik enorm onder de indruk was van alle boeken en tijdschriften over mode. Vooral de reeks Fashion Theory intrigeerde me. Ik was heel erg geïnteresseerd in mode en plots was ik op een plek waar die interesse helemaal thuishoorde.

Als ik niet aan de universiteit of thuis werk, zit ik hier - afhankelijk van het aspect in het onderzoek. Er zijn wel meerdere plekken in Antwerpen waar je in stilte kun werken, maar de MoMu-bibliotheek is aangenaam kleinschalig en heeft een inspirerend interieur. Ik vind het ook rustgevend dat bibliotheekmedewerkers rond me bezig zijn. De toegang is bovendien heel laagdrempelig: je hoeft je enkel even aan te melden per mail.”

Kaat Houtman (36), leerkracht cultuurwetenschappen, OLVC+ Antwerpen

Portret van Kaat Houtman (36), leerkracht Cultuurwetenschappen, OLVC+ Antwerpen
Kaat Houtman
Victoriano Moreno

KAAT HOUMAN: “Elk schooljaar organiseren we met onze klassen een Humane Wetenschappendag, om nu eens buiten de schoolmuren ons ‘vakdomein’ te gaan beleven. In het verleden trokken we daarvoor al naar het Museum Dr. Guislain, het FOMU en andere relevante plekken. De coronacisis zorgde dit jaar echter opnieuw voor veel onzekerheid. We wisten pas redelijk last minute dat de uitstap deze keer toch zou kunnen doorgaan. Toen ik vervolgens naar de MoMu-website surfte, viel mijn oog op de workshop ‘Mode & Identi(tijd)’. Ik wist meteen dat dit de perfecte activiteit zou worden voor mijn leerlingen.

Zelf vond ik het een zeer geslaagde workshop en ook mijn leerlingen waren helemaal overtuigd. Mode is een erg toegankelijk onderwerp om hen een reis door de tijd te laten maken. Aan de hand van de historische kleding kwamen er heel wat onderwerpen uit de lessen geschiedenis aan bod, maar dan op een aanschouwelijke manier. De leerlingen kregen bovendien de kans om te reflecteren over welke rol kleding speelt in hun identiteitsvorming. Dat bracht heel wat interessante issues en gesprekken naar boven.”

Gabrielle Szwarcenberg (21), student 2de Bachelor Modeafdeling Antwerpse Academie

Portret van Gabrielle Szwarcenberg (21), student 2de bachelor Modeafdeling Antwerpse Academie
Gabrielle Szwarcenberg
Victoriano Moreno

GABRIELLE: SZWARCENBERG: “Ik doe onderzoek voor mijn tweede-bachelorproject over een historisch kostuum op basis van een schilderij. Ik selecteerde ‘Het Amsterdamse weesmeisje’ van Nicolaas van der Waay uit 1890. Er wordt verwacht dat we diep in de wereld van het gekozen kostuum duiken. Het doel is immers om het zo grondig mogelijk en historisch nauwkeurig te reproduceren. Vertrouwd raken met het land, het klimaat en de cultuur van die periode is essentieel. De volgende stap is meer te weten te komen over de lagen van het kostuum, hoe je historische patronen, traditioneel handwerk of korsetten maakt en de stoffen bewerkt. In de bib vond ik enkele boeken met waardevolle informatie. Deze zijn vaak duur en staan zelden volledig online.

Net dat spreekt me aan: dat ik thuis door de online bibliotheekcollectie kan bladeren. Zo kom ik goed voorbereid op mijn afspraak, met een checklist van de boeken die ik moet raadplegen. De medewerkers adviseren me ook graag over aanvullende bronnen die mijn onderzoek ten goede kunnen komen. Hoe grondig je het internet ook uitspit, het kan nooit de uitgebreide informatie uit boeken vervangen. Online krijg je meestal enkel een samenvatting en blijft het een uitdaging om geloofwaardige bronnen te vinden. De MoMu-bib is dus een waar toevluchtsoord.”

Kenny Damian (40), freelance restaurator/conservator en borduurster

Portret van Kenny Damian (40), freelance restaurator/curator en borduurster
Kenny Damian
Victoriano Moreno

KENNY DAMIAN: “Samen met Linda Van Camp geef ik de opleiding ‘haute couture borduren’ bij Syntra Brussel en Antwerpen. Ik vind het belangrijk dat de cursisten ook leren kijken naar historische voorbeelden van borduurwerk. Daarom kom ik vast enkele objecten uit de studiecollectie checken. De medewerkers zijn heel behulpzaam. Alles wordt goed georganiseerd, zo kon ik de medewerkers vooraf een lijstje doorgeven van de stukken die ik wilde zien. Op dit moment maak ik daar een selectie uit. Binnenkort kom ik namelijk opnieuw langs, samen met de cursisten. In de eerste plaats om ze de bibliotheek te leren kennen: nergens anders in België vind je zo’n uitgebreide collectie boeken, specifiek over het onderwerp textiel en kostuum. Daarnaast zullen we de geselecteerde voorbeelden analyseren op vlak van borduurwerk.

De studiecollectie vind ik trouwens een grote meerwaarde. Zelf kom ik dankzij mijn beroep als restaurator van textiel en kostuum vaak in contact met originele historische stukken. Op deze manier kan werkelijk iedereen dergelijke objecten van naderbij bestuderen. Tijdens mijn studies heb ik de bibliotheek dikwijls bezocht. Nu was het al even geleden maar ik vermoed dat ik hier in de toekomst vaker langskom, met cursisten maar ook voor eigen borduurprojecten.”

Breng je graag een bezoek aan de MoMu-bibliotheek? Meer info via momu.be/nl/bibliotheek of reserveer hier. Let op: enkel op afspraak tot begin september 2022.