Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

Meet the MoMu team

MoMu-museummedewerkers poseren voor een foto.
Alies Torfs | Stany Dederen

Bij een tentoonstelling komt veel meer kijken dan je op het eerste gezicht ziet. Vier MoMu-medewerkers getuigen hier over hun specifieke rol achter de schermen.

Marie Vandecasteele, productiemanager

Een productiemedewerker staat voor een witte muur en leunt tegen een ladder.
Alies Torfs

MARIE VANDECASTEELE: "In samenwerking met de scenografen, curatoren en installatiefirma’s zorg ik ervoor dat de tentoonstellingen op tijd gerealiseerd worden. Mijn rol omvat het vertalen van de concepten op papier naar de fysieke ruimte, het coördineren van het transport en de installatie van de kunstwerken. Daarbij hou ik altijd het vooropgestelde plan en budget nauw in de gaten. Daarnaast hechten we veel waarde aan duurzaamheid en zetten we ons in om het gehele proces zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Ik denk na over manieren om de afvalproductie bij de opbouw van de scenografie te minimaliseren en onderzoek welke materialen na afloop van de tentoonstelling hergebruikt kunnen worden. De dag dat de scenografie compleet is, maar de objecten nog ontbreken, vind ik altijd bijzonder. Alles staat dan keurig klaar, wachtend op wat komen gaat. Het enthousiasme van iedereen die aan de tentoonstelling bijdraagt, maakt dat het zelfs op de meest intense dagen een fijne samenwerking blijft."

Juliette de Waal, assistent-curator

Een museummedewerker leunt op een bureau. Achter haar staat een prikbord met foto's van objecten.
Alies Torfs

JULIETTE DE WAAL: "Ik assisteer de MoMu-curatoren bij de voorbereiding van tentoonstellingen en ben verantwoordelijk voor de coördinatie van alle inkomende bruiklenen. Voor elke tentoonstelling lenen we kleding, objecten en kunstwerken van modehuizen en -ontwerpers, privéverzamelaars, kunstgalerijen en musea. Ik organiseer het transport van deze stukken en begeleid de opstelling ervan in de tentoonstellingsruimte. Mijn favoriete moment is wanneer alles na maandenlange voorbereiding samenkomt. Het uitpakken en installeren van objecten die ik meestal alleen nog maar op foto heb gezien, blijft magisch. Dit is ook het moment waarop ik medewerkers van andere instellingen eindelijk persoonlijk ontmoet, want vaak hadden we tot dan alleen via mail contact. Ik vind het ontzettend leuk om bij het volledige proces, van concept tot installatie, betrokken te zijn. De mogelijkheid om met mooie en inspirerende objecten te werken en er telkens meer over te weten te komen, geeft me enorm veel voldoening."

Birgit Ansoms, image research

Een bibliothecaris houdt een catalogus van de tentoonstelling ECHO vast.
Stany Dederen

BIRGIT ANSOMS: "Als bibliothecaris ben ik altijd van bij het prille begin betrokken bij tentoonstellingen. Aan het uiteindelijke tentoonstellingsconcept van curatoren gaat heel wat onderzoek vooraf. Ik help hen bij hun zoektocht naar relevante literatuur en beeldmateriaal. Soms is het een hele queeste om de juiste stukken te vinden, maar de voldoening is enorm wanneer een deel van onze rijke bibliotheekcollectie in de tentoonstelling belandt. Daarnaast verzorg ik ook het contact met de fotografen wiens werk we opnemen in de catalogi. Ze zijn heel blij dat we hun foto’s zullen vereeuwigen in onze publicaties. Het is hier trouwens altijd een beetje feest wanneer we toestemming krijgen om een foto als campagnebeeld te gebruiken. De komende tentoonstelling wordt dan heel concreet, waardoor iedereen hier nog meer zin krijgt in wat komen zal. Het is ook altijd immens spannend toeleven naar de dag waarop ze het pallet met de versgedrukte catalogi leveren."

Belgiz Polat, mannequinage

Een collectiemedewerker poseert naast een naaimachine.
Alies Torfs

BELGIZ POLAT: "Alle hedendaagse looks die je in de tentoonstellingen ziet, zijn door mijn handen gepasseerd. Ik controleer hun conditie en mannequineer ze samen met mijn collega Frédéric Boutié. We proberen steeds mannequins te creëren die de silhouetten volledig tot hun recht laten komen. Daarvoor zoeken we online of in de MoMu-bibliotheek beeldmateriaal op. Voor sommige stukken is het een hele uitdaging. Bij de opbouw van een tentoonstelling gaan de mannequins er steeds pas op het allerlaatste in. Zodra de scenografie volledig op punt staat, plaatsen we ze op hun plekje in de tentoonstelling. Ik ben pas gelukkig als we alle looks mooi presenteren, want uiteindelijk zullen duizenden mensen ze te zien krijgen. Het is heel leuk werken met de objecten, maar soms is zo’n opbouwperiode zo druk dat ik ’s ochtends met twee verschillende schoenen naar het werk vertrek."

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit magazine-artikel? Breng dan zeker een bezoek aan een van onze tentoonstellingen of kom eens langs in de bibliotheek.