Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

Een Ann Demeulemeester om op te zitten

Ann Demeulemeester voor MoMu
Victor Robyn

MoMu kan sinds kort uitpakken met heel wat nieuwe stukken van Ann Demeulemeester. Geen silhouetten deze keer, wél een aantal van haar recente meubelontwerpen. De blikvanger is ongetwijfeld een driedelige modulaire sofa in de inkomhal. Deze op maat gemaakte sofa geeft bezoekers de kans om even te wachten of uit te blazen, in stijl. Hij werd speciaal voor het museum in de sfeer van de Ann Demeulemeester - Serax collectie gemaakt. Naast de vrijstaande sofa vind je ook nog ander meubilair van de ontwerper doorheen het museum, zoals de stoelen, bankjes en tafels in de tentoonstellingsruimtes. MoMu sprak met Ann Demeulemeester over haar uitbreiding naar meubilair.

Ann Demeulemeester voor MoMu
Victor Robyn

Breder dan mode, zelfde signatuur

De stukken horen bij Demeulemeesters eerste meubelcollectie in samenwerking met Serax. Het partnerschap met het gereputeerde Belgische designmerk startte in 2019 met servies, glaswerk, bestek en verlichting. In 2022 volgde een eerste meubellijn, die ze samen met partner Patrick Robyn ontwierp. De collectie draagt een duidelijke Demeulemeester-signatuur, zoals we die kennen uit haar modecollecties.

Ann Demeulemeester combineert in haar ontwerpen voor Serax de strakke discipline van een modernistische designklassieker met warme materialen en kleuren. Dat spel met contrasten vind je ook in haar modecollecties terug. Ik ben blij dat we op deze manier kunnen tonen hoe ontwerpers succesvol de grenzen van hun eigen vakgebied doorbreken.

Kaat Debo, directeur MoMu
Ann Demeulemeester - Serax, Frin-ottomans
Victor Robyn
Ann Demeulemeester - Serax, Tabu-krukjes
Victor Robyn

Je zei ergens dat de afstand tussen een tafel maken of een broek niet zo groot is. Wat is de rode draad tussen jullie kledingcollecties en meubelontwerpen?

ANN DEMEULEMEESTER: "Na jarenlang ontwerpen hebben we een eigen stijl en visie ontwikkeld. Het materiaal of voorwerp waar we aan werken kan heel verschillend zijn maar onze visie blijft dezelfde."

Hoe hebben jullie voor Ann Demeulemeester – Serax de lijn doorgetrokken van keramiek, servies en lichtontwerp naar meubelen?

"Op een hele spontane manier. We zijn ontwerpers en makers in hart en nieren. Het maakt ons gelukkig om schoonheid te geven en te beleven op alle mogelijke manieren. We zetten idee en droom om in realiteit."

Jullie ontwierpen speciaal voor het museum een zitelement voor de inkomhal in de sfeer van de Ann Demeulemeester-Serax collectie. Hoe zijn jullie daarvoor te werk gegaan?

"Een meubel maken voor een specifieke locatie vinden we interessant. Zo hebben we in 1999 ook een zitbank ontworpen voor de Leopold Dewaelplaats in Antwerpen. Het werd een grote ronde zitbank in gietijzer. De grote bank staat nog steeds voor het KMSKA en de binnen- en buitencirkel van de bank worden al jaren intensief gebruikt. Het werd een soort ontmoetingsplaats."

Ann Demeulemeester voor MoMu
Victor Robyn
Ann Demeulemeester-bank, Leopold Dewaelplaats
Valère Thoelen

"In navolging hiervan ontwierpen we ook een open cirkel voor MoMu die als een uitnodiging werkt voor bezoekers. De vorm en uitvoering werden sensueler en aangepast aan de hal van het museum. Een rechte versie van deze bank staat in de Ann Demeulemeester flagship store. Een kleine versie van deze bank maakt deel uit van onze meubelcollectie in samenwerking met Serax."

Naast jullie kledingcollecties kunnen bezoekers ook jullie meubelontwerpen ontdekken in MoMu. Wat doet dat met jullie?

"Het is fijn dat het publiek ook onze ‘andere’ creaties kan zien en beleven. Dit kadert in een evoluerend werk dat steeds andere vormen aanneemt."

Ann Demeulemeester - Serax, Elöis-tafels en Elé-stoelen
Victor Robyn

De meubelcollectie is sinds september 2022 te koop. Wie wil kan dus ook thuis aan of op een Demeulemeester gaan zitten. Meer info: adm@serax.com en serax.com