Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

MoMu sprak met Jonas Cozone, illustrator en talent van eigen bodem

Matthias De Boeck

Deze zomer zet MoMu het werk van Antwerps talent in de kijker, én op kledij. Illustrator Jonas Cozone creëert een unieke T-shirt en sweater in zijn kenmerkende stijl. Die kan je nu in beperkte oplage verkrijgen in MoMu Shop. In zijn graphics combineert Cozone zijn fascinatie voor sneakers met knipogen naar het museum. Speciaal voor MoMu waagt hij zich voor het eerst aan borduurwerk. Hij vertelt ons meer over de inspiratie achter deze collab.

Wat is het verhaal achter je ontwerpen?

JONAS COZONE: "Sneakers, streetwear en hiphopcultuur zijn zowat mijn basisprincipes. Mijn persoonlijke sneaker- en vintage sportsgearverzameling vertaalt zich ook in mijn illustratief werk. Naast verzamelen is illustreren een manier om mijn passies te kanaliseren en er dieper op in te gaan. Streetfashion is tegenwoordig bijna onmisbaar en misschien zelfs overheersend in de modewereld. De collab met MoMu voelde dan ook heel natuurlijk aan en verliep erg vlot."

 • Jonas Cozone x MoMu Sweater
  1/3
  Matthias De Boeck
 • Jonas Cozone x MoMu T-shirt
  2/3
  Matthias De Boeck
 • Jonas Cozone x MoMu T-shirt
  3/3
  Matthias De Boeck

Waar vond je de inspiratie voor je graphics?

JC: "Het ontwerp is gebaseerd op mijn 'street RPG characters', een reeks die resoneerde met mijn volgers op Instagram en waarvan ik een boekje uitbracht. Ik inspireerde me voor die reeks op oude RPG computergames, waarbij je een personage in een fictieve wereld bestuurt en kan aankleden met kledij, harnassen en wapens. Dat concept paste ik toe op characters met streetwear. Daardoor wordt het een soort ontleding van volledige outfits. Zoals vaak het geval is in de games, is het borstlogo op de T-shirt een portretje van hetzelfde character."

Jonas Cozone
Jonas Cozone

Je werkt nu voor het eerst met borduurwerk. Waarom?

JC: "Ik ontwierp eerder al T-shirts, maar werkte daarvoor altijd met zeefdruk. Ik speelde al langer met het idee om iets te borduren, omdat ik dat altijd al mooi vond en het net iets chiquer oogt. De collab met MoMu bood me de perfecte gelegenheid om het eindelijk eens te doen. Het geborduurde borstlogo op de voorkant van de sweater is een detail uit de grote print op de achterkant. Ik koos voor een street-krokodil character. De houding, compositie en achtergrond met gebouwen is typisch aan mijn stijl. Als Antwerpse touch verwerkte ik delen van MoMu en de kathedraal in de print."

Jonas Cozone x MoMu T-shirt
Matthias De Boeck

Je verzamelt sneakers. Waar komt die fascinatie vandaan en met welk paar is het allemaal begonnen?

JC: "In mijn jeugd heb ik veel geskateboard. Ik moest dikwijls nieuwe schoenen kopen omdat die door te skaten snel slijten. In die tijd – rond 2000 – hadden skateschoenen vaak de agressieve look van sportschoenen. Omdat ik Nikes net dat tikkeltje cooler vond, sloeg mijn interesse al snel over naar Nike Air Max. Ik luisterde in die periode ook vaak naar Franse hiphop en begon met graffiti. In die subculturen was Nike Air Max heel populair. Ik kwam ze overal tegen: in de videoclips van mijn favoriete rappers, op hun albumcovers en aan de voeten van mijn collega-graffiti-artists. Het was dus onvermijdelijk dat ik ook een paar wou, maar mijn ouders vonden ze helaas te lelijk en te duur. Het duurde dus enkele jaren voor ik mijn eerste paar kon bemachtigen. In 2003 kocht ik uiteindelijk de Nike Air Max 1. Ik was instant verliefd en kocht sindsdien alleen nog Nike Air Max. Maar ik begon de sneakers pas rond 2007 bewust te verzamelen, want die eerste paren trapte ik af tot ze rijp waren voor de vuilbak."

Jonas Cozone x MoMu Sweater
Matthias De Boeck

De sweater (€ 99) en T-shirt (€ 69) van Jonas Cozone voor MoMu zijn nu te verkrijgen in MoMu Shop, maat S-XL. Meer info