Dries Van Noten studiecentrum

Het ModeMuseum is bijzonder blij om het Dries Van Noten studiecentrum voor te stellen. Met dit initiatief brengen we de werking van MoMu’s studiecollectie en de onderzoeksprojecten van het museum samen in één centrum.

Enkel op afspraak

Zowel individuen als groepen en scholen kunnen het studiecentrum op afspraak bezoeken

MoMu bibliotheek & Dries Van Noten studiecentrum

Naast de mode- en kostuumcollectie en bibliotheek huisvest MoMu ook een rijke studiecollectie, een verzameling van ca. 2.000 objecten die bezoekers van dichtbij mogen bestuderen. MoMu gelooft dat rechtstreeks contact met materialen en technieken leerrijk is. De studiecollectie bestaat uit historische en hedendaagse kledingstukken en regionaal kostuum, kledingstukken, fragmenten en stalen, en kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, als lesmateriaal voor scholen of als inspiratiebron voor iedereen die geïnteresseerd is in mode en textiel. De komende jaren maakt MoMu plannen om een uitgebreid educatief programma rond de studiecollectie uit te werken. Momenteel biedt het museum reeds pakketten aan voor het secundair onderwijs of in het kader van Nederlandse lessen voor nieuwkomers, maar ook activiteiten voor specifieke doelgroepen zoals mensen met dementie of mensen met een visuele beperking.

De laatste jaren heeft MoMu sterk ingezet op onderzoek, vaak in samenwerking met andere (internationale) musea, universiteiten en onderzoekscentra. Naast onderzoek op de eigen collectie (ca. 35.000 objecten) en archieven, focust het museum in zijn onderzoek op een brede selectie onderwerpen zoals modegeschiedenis, restauratie en conservatie, en digitale bewaring en innovatie. Dankzij de steun van het huis Dries Van Noten zal MoMu zijn onderzoek nog verder kunnen verdiepen, alsook ontsluiten naar een breed publiek.