Van

Zwart. Meesterlijk Zwart in Mode & Kostuum

Affichebeeld voor de tentoonstelling: ZWART. Een mysterieus androgyn model met zwart kostuum lijkt te verdwijnen in de zwarte achtergrond

Eeuwenlang al kleurt de westerse garderobe in diverse periodes en om uiteenlopende redenen zwart. Weinig kleuren hebben zulke uiteenlopende connotaties opgeroepen, van drager voor dood en verlies tot symbool van rijkdom, voornaamheid, vroomheid en zelfs rebellie.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

"Zwart. Meesterlijk Zwart in Mode & Kostuum" illustreert verschillende historische fases van de kleur zwart met voorbeelden uit de schilderkunst, historisch kostuum en hedendaagse mode.

In de 16de en 17de eeuw groeide Antwerpen uit tot een van de belangrijkste Europese centra voor het zwartverven van textiel. Edelen en rijke burgers lieten zich vaak in het zwart gekleed portretteren en volgden hierbij het wispelturige en steeds fluctuerende dictaat van de mode dat werd opgelegd door het leidende vorstelijke hof van het ogenblik.

Pas in de tweede helft van de 19de eeuw maakten nieuwe verfmethodes de kleur op grote schaal toegankelijk en was zwart terug te vinden in bijna elke garderobe, temeer omdat die kleur nu ook door iedereen bij rouw kon worden gedragen.

Aan het begin van de 20ste eeuw domineerde zwart de garderobe van de moderniteit, met als hoogtepunt Chanels petite robe noire. Vanaf de jaren 1950 duikt zwart herhaaldelijk op als kleur van de tegencultuur en is ze alomtegenwoordig in de garderobe van diverse subculturen en intellectuele stromingen.

MoMu selecteerde een aantal Belgische en internationale hedendaagse ontwerpers die een specifieke band met de kleur zwart hebben, hetzij in hun ontwerpproces, hetzij door hun hedendaagse interpretatie van historische connotaties van de kleur zwart: Ann Demeulemeester, Olivier Theyskens, Dirk Van Saene, Givenchy (Riccardo Tisci), Chanel, Gareth Pugh, Comme des Garçons, John Galliano, Raf Simons, Yohji Yamamoto, Jurgi Persoons, e.a.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Karen Van Godtsenhoven | Scenograaf: Bob Verhelst