Van

Yohji Yamamoto – Dream Shop

Affichebeeld voor de tentoonstelling Dream Shop. Een model gekleed in een sculpturaal silhouet van Yohji Yamamoto kijkt de kijker recht in de ogen.

Deze tentoonstelling, over het werk van de gerenomeerde Japanse ontwerper Yohji Yamamoto, is de laatste van een drieluik. De twee voorafgaande exposities vonden in de loop van 2005 plaats in Firenze (Correspondences – Yohji Yamamoto ter gelegenheid van Pitti Immagine Uomo) en Parijs (Juste des Vêtements – Musée de la Mode et du Textile). Het is de eerste keer dat MoMu een retrospectieve tentoonstelling organiseert over het oeuvre van een ontwerper.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

"Dream Shop" toont meer dan 80 silhouetten uit het werk van Yohji Yamamoto. De silhouetten die werden geselecteerd – voornamelijk uit de periode 1987-2006 – zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de creativiteit van één van de meest charismatische hedendaagse ontwerpers. Yamamoto’s ontwerpen belichamen het perfecte evenwicht tussen eenvoud in creatie enerzijds en een streven naar verfijndheid en technische perfectie anderzijds. Op unieke wijze verenigt hij de elegantie van de Franse haute couture traditie met de Japanse kledingtraditie, hetgeen resulteert in kledingstukken die tegelijk puur en sculpturaal ogen.

Masao Nihei, naaste medewerker van Yamamoto, werkte de scenografie en het artistieke concept uit voor de tentoonstellingsruimtes in Firenze, Parijs en Antwerpen. Voor elke locatie werd een nieuw concept bedacht, dat aansluit bij de eigenheid van de ruimte en de filosofie van het museum. De drie tentoonstellingen werden bedacht met een uniek lichtontwerp, waarbij neonlicht in verschillende intensiteiten de sculpturale kwaliteiten van Yamamoto’s kleding volledig tot zijn recht laat komen.

In Firenze werd de kleding geconfronteerd met het barokke interieur en de kunstcollectie van de Palazzo Pitti; Parijs stelde voor de eerste maal kledingstukken op buiten de museumvitrines en voor MoMu te Antwerpen werd een "Dream Shop" ontworpen.

"Dream Shop" strekt zich uit over de twee verdiepingen van het ModeMuseum. In de galerij op de gelijkvloerse verdieping wordt de bezoeker ondergedompeld in het universum van Yamamoto via een retrospectieve van de defilé- video’s. In de centrale tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping betreedt de bezoeker de "Dream Shop": een witte, droomachtige ruimte waarin de bezoeker in met neon verlichte paskamers de kans krijgt om een twintigtal kleding-stukken zelf aan te passen. Het aanraken en aanpassen van de tentoongestelde objecten is in een museumcontext een unieke ervaring!

De bezoeker kan er fysiek kennis maken met de ontwerpfilosofie van Yohji Yamamoto. Door middel van technieken als wikkelen en plooien, het spel met volumes en asymmetrie, passen zijn ontwerpen zich aan aan verschillende lichaamstypes. Dit in tegenstelling tot de westerse kledingtraditie, waarbij het lichaam zich dient aan te passen aan de specifieke coupe van een kledingstuk.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Linda Loppa | Scenograaf: Yohji Yamamoto