Van

Ontrafel: Tricot in de Mode

Affichebeeld voor de tentoonstelling ONTRAFEL. Actrice Tilda Swinton staat op een platform in een dramatische jurk uit tricot.

Deze tentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met een uitgebreide waaier aan topstukken in tricot, met klemtoon op ontwerperskleding en haar alledaagse interpretatie. Een uitgelezen selectie van internationale en nationale ontwerpers en modehuizen, historische couture stukken en meer gedurfde avant-garde silhouetten van zowel bekende ontwerpers als nieuwkomers op de internationale modescène zullen worden gecombineerd dom de rijkdom en diversiteit van gebreide kledingstukken in de mode te illustreren.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

De tentoonstelling zal de belangrijkste decennia voor tricot in de mode onder de aandacht brengen, en daarmee de populariteit van tricot aantonen zowel op als naast de catwalk. Hiermee ontrafelt de tentoonstelling de veranderende status van de relatie tussen mode en breiwerk. Thematisch zullen de verschillende rollen die tricot heeft gespeeld in sociale en mode(r)evoluties worden behandeld, met aandacht voor de connotatie van breiwerk met comfort, welzijn, gezondheid en elegantie.

In samenwerking met Cousy, één van de laatste Belgische breigoedbedrijven actief in de modesector, presenteren het MoMu en Woolmark met Ontrafel. Tricot in de Mode een mix van hedendaagse en klassieke modehuizen, installaties van jonge ontwerpers en historische stukken. De tentoonstelling stelt gevestigde ideeën over breigoed in vraag en toont zo dat tricot, verre van ouderwets, veelzijdig en luxueus is, en een blijvende inspiratiebron voor de modewereld.

Met werk van o.a. Ann Salens, Vivienne Westwood, Maison Martin Margiela, Sonia Rykiel, Missoni, Elsa Schiaparelli, Patou, Chanel, Sandra Backlund, André Courrèges, Bodymap, Bernhard Willhelm, Yohji Yamamoto en Mark Fast.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Karen Van Godtsenhoven, Emmanuelle Dirix | Scenograaf: Bob Verhelst | Met bijzondere dank aan: Wim Mertens, Frederico Poletti