Van

Margiela, de Hermès jaren

Herfst-winter 1998-1999 beeld advertentiecampagne overschilderd door Martin Margiela. Cape Cod uurwerk ontworpen door Henri d'Origny en double-tour armband door Martin Margiela.

MoMu brengt hommage aan de Hermès-collecties van Martin Margiela en worden er ook verbanden gelegd met zijn eigen label Maison Martin Margiela. Baanbrekende deconstructie en tijdloze luxe, of de twee werelden van de Belgische ontwerper Martin Margiela, vormen het uitgangspunt van de expo ‘Margiela, de Hermès jaren’

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Wanneer Martin Margiela in oktober 1997 wordt aangesteld als artistiek directeur van de prêt-à-porter collecties voor vrouwen bij het Parijse luxehuis Hermès geldt hij met zijn eigen modehuis Maison Martin Margiela al bijna een decennium lang als één van de meest invloedrijke avant-garde ontwerpers. Zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen zijn op dat ogenblik ongezien in de modewereld. De conceptuele benadering van de presentatie, verkoop en communicatie van zijn collecties hebben ons denken over mode en het systeem achter deze mode, alsook onze visie op ambacht, commercie, auteurschap en innovatie voorgoed veranderd.

Wanneer Jean-Louis Dumas, toenmalig CEO van Hermès, Margiela eind jaren 1990 aantrekt voor de prêt-à-porter femme, bleek dat op zijn minst een gedurfde keuze, niet in lijn met evoluties binnen het toenmalige modelandschap, die ster ontwerpers aanstelde om nieuw leven te blazen in de traditionele Franse modehuizen. Dat Hermès, het kroonjuweel van de Franse luxe, kiest voor Margiela, een iconoclast die bovendien anoniem wenst te blijven en tot dan toe nog nooit één interview had gegeven, doet de wenkbrauwen fronsen. De modepers speculeert gretig of Margiela zijn deconstructie ook zal toepassen op het iconische Hermès-patrimonium.

Van 1997 tot 2003 tekent Margiela voor Hermès een doorgedreven en consequente visie op hedendaagse luxe uit in twaalf opeenvolgende collecties. Zijn uitgepuurde ontwerpen voor de Hermès-vrouw vertrekken van comfort, tijdloosheid en tactiliteit. Het beeld dat hij neerzet voor Hermès verrast de pers. Zijn sobere en monochrome kleurpalet wijkt af van de typische kleurrijke Hermès-prints. Bijgestaan door het hoogwaardige vakmanschap van de Hermès-ateliers weet hij zijn ontwerpen en pasvorm tot in de perfectie uit te puren. Dit alles wordt ondersteund door een doorgedreven materiaalonderzoek dat niet alleen het comfort van de drager verhoogt, maar ook tal van innovaties introduceert.

Tot op heden leeft de invloed van zijn werk voor Hermès door in het werk van hedendaagse ontwerpers. Tijdens de Parijse modeweek van herfst-winter 2016-2017 werd Martin Margiela, hoewel ondertussen al meer dan 8 jaar niet meer actief in de modewereld, door de internationale pers omschreven als de echte protagonist van de Franse modeweek. Hoog tijd dus om het echte werk te tonen in MoMu!

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Kaat Debo | Artistieke leiding: Martin Margiela | Scenograaf: Bob Verhelst. Deze tentoonstelling werd geïnitieerd door MoMu, van 31 maart 2017 tot en met 27 augustus 2017.