Van

Malign Muses, When Fashion Turns Back

Affichebeeld voor de tentoonstelling Malign Muses. Het gedicht Nostalgia – J-B Pontalis wordt vergezeld van schetsen en silhouetten.

Hoe verhouden mode en hedendaagse kleding zich tot hun origine of verleden? Wat is de relatie tussen hedendaagse mode en haar geschiedenis? Als we terugkijken naar het verleden, zijn de dingen dan groter of kleiner? Wat is er nieuw, en wat niet?

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Enkele vragen waarop Judith Clark, curator van de MoMu-tentoonstelling Malign Muses, When Fashion Turns Back een antwoord tracht formuleren aan de hand van acht installaties of suggesties die mode en haar historische context telkens vanuit een andere invalshoek belichten: soms wordt een detail van een historisch kledingstuk bekeken van op afstand, soms worden heden en verleden in een installatie 'verzoend' of dagen ze elkaar uit.

De installaties herinneren de bezoeker aan de 19de en vroeg 20ste-eeuwse kennissen en de optische illusies uit het toenmalige theater.

Als het onafhankelijk onderzoek voor het Victoria & Albert Museum en het London College of Fashion, beschouwt Judith Clark de tentoonstelling als een utopische stad, een 'work in progress" bestaande uit houten staketsels en schijnbaar onafgewerkte constructies, als het ware uitvergrote maquettes.

De bezoeker wandelt langs een labyrint, kijkt door een telescoop en bekijkt de tentoonstelling waar letterlijk beweging in zit, vol verrassingseffecten.

Inspiratie voor haar project vond Judith Clark bij verschillende kunstenaars.

Clark integreerde de concepten over hedendaags kledinggedrag en modetheorie van Caroline Evans, kostuumhistorica en auteur van het boek 'Fashion at the Edge', met de schetsen van mode-illustrator Ruben Toledo.

De skeletachtige structuren uit het werk van de Russische avant-garde architect Yuri Avvakumov vormden de aanzet voor de installaties in de tentoonstelling.

De mannequinpoppen of busten ten slotte, worden gestileerd door juweelontwerpster Naomi Filmer.

Malign Muses toont een selectie van zowel historische als hedendaagse kledingstukken, die samengesteld wordt uit de permanente collecties van het MoMu en het Victoria & Albert Museum, alsook uit de archieven van de ontwerpers zelf: Dries Van Noten, Bruno Pieters, Bernhard Willhelm, Veronique Branquinho, Christian Lacroix, Elsa Schiaparelli, Madame Grès, Angelo Figus, A.F. Vandevorst, Pierre Cardin, Houssein Chalayan, Shelley Fox, Jean-Paul Gaultier, Maison Martin Margiela, Christian Dior, Jean Dessès, Mary Quant, Helmut Lang, Hamisch Morrow, Dai Rees, Olivier Theyskens...

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Judith Clark | Scenograaf: Judith Clark