Van

Maison Martin Margiela: '20' the exhibition

Affichebeeld voor de tentoonstelling MAISON MARTIN MARGIELA ‘20’ The exhibition. Een beschrijving van het modehuis zoals je het in een woordenboek zou terugvinden.

In oktober 2008 viert het Maison Martin Margiela zijn 20-jarige bestaan. Naar aanleiding van deze verjaardag presenteert het MoMu de unieke tentoonstelling "Maison Martin Margiela: '20' the exhibition". Deze expo kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Maison Martin Margiela.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Na zijn studie aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie en een assistentschap bij Jean-Paul Gaultier richtte Martin Margiela, samen met Jenny Meirens, in 1988 het Maison Martin Margiela op. In oktober van datzelfde jaar volgde een eerste spraakmakende defilé. Margiela presenteerde er een radicaal nieuwe beeldtaal met een silhouet — lang en met opvallend smalle schouders — dat lijnrecht inging tegen de power dressing van de jaren 1980.

Zijn keuze om als ontwerper niet in beeld te komen — interviews worden steevast in naam van het Maison gegeven en er worden geen foto’s van de ontwerper verspreid — geldt als een scherpe reactie tegen de sterrencultus die het modelandschap van de jaren 1980 en 1990 domineerde.

Het Maison Martin Margiela werd vooral bekend omwille van zijn deconstructivisme, zijn gebruik van tweedehands materialen of materialen met een lage commerciële waarde. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een bijzonder samengaan van klassieke tailoring en conceptueel denken. Het Maison toont de binnenkant van een kledingstuk, legt de constructie ervan bloot en focust op datgene wat de mode doorgaans angstvallig verborgen wil houden. Deze werkwijze resulteert in een analyse van het systeem achter de mode en zet zich door in de verschillende aspecten van het huis.

Maison Martin Margiela: '20' the exhibition is geen klassieke overzichtstentoonstelling maar gaat dieper in op de verschillende thema’s en concepten die het Maison gedurende 20 jaar naar voor bracht in zijn verschillende collecties, defilés, installaties en events wereldwijd.

De tentoonstellingsscenografie is van de hand van Bob Verhelst, die ooit deel uitmaakte van het Maison Martin Margiela en dus bijzonder goed vertrouwd is met het oeuvre van dit huis. Hij ging aan de slag met de codes en de beeldtaal van het Maison Martin Margiela en vertaalde deze in een verrassend tentoonstellingsconcept.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Bob Verhelst | Scenograaf: Bob Verhelst | Met bijzondere dank aan: Maison Martin Margiela