Van

Goddess

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de invloed die kleding uit de Griekse Oudheid uitoefende op de mode van de 20ste en 21ste eeuw.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Uit de ontwerpen van ontwerpers blijkt dat zij zich vaak laten inspireren door de historische kledingstukken uit de Griekse Oudheid. Zo baseren zij zich onder meer op de drie originele basisstukken voor dames: de chiton, de peplos en de himation. Kleine aanpassingen en interpretaties op deze stukken resulteerden in nieuwe stijlen en kledingstukken.

Vaak ook worden details, accessoires en (architecturale) motieven integraal overgenomen: bijvoorbeeld de attributen van de Olympische goden (schelpen voor Afrodite en pauweveren voor Hera). Verder voegen ontwerpers elementen en technieken toe, die niet aanwezig waren in de historische stukken, zodat zij op hun beurt bepalend zijn voor de interpretatie en beeldvorming van de Griekse Oudheid. Denken we maar aan de verhoogde taille uit de Empiretijd, een drapagetechniek als ‘wet drapery’ of de asymmetrische halslijn.

Ook het werk van Madame Grès, een Franse modeontwerpster, wiens gedrapeerde avondjurken een mijlpaal vormen in de hedendaagse interpretaties van de Griekse Oudheid, oefende een blijvende invloed uit op ontwerpers. Madame Grès’ drapagetechnieken schreven op hun beurt geschiedenis en zijn een onontbeerlijk onderdeel geworden van het klassieke erfgoed.

Kleding uit de Griekse Oudheid groeide gaandeweg uit tot een tijdloze stijl. Niet omdat deze onveranderlijk zou zijn, maar wel omdat de drie historische basiskledingstukken gedurende de 20ste eeuw en 21ste eeuw werden aangepast aan verschillende periodes en stijlen.

"Goddess" is gebaseerd op de tentoonstelling "Goddess, The Classical Mode’, die vorig jaar plaatsvond in The Costume Institute van The Metropolitan Museum of Art in New York. MoMu neemt deze tentoonstelling gedeeltelijk over. De selectie van curator Harold Koda wordt aangevuld met stukken uit archieven van verschillende modehuizen en van de zomercollectie 2004 van (inter)nationale modeontwerpers. De scenografie is van de hand van Bob Verhelst, die reeds eerder samenwerkte met MoMu voor de tentoonstellingen "Geometrie", "Selectie 1: Backstage / Achter de Schermen / Les Coulisses" en "Patronen".

Er zullen silhouetten te zien zijn van onder meer Madame Grès, Edward Molyneux, Halston, Gucci, Versace couture, D&G, Givenchy couture, Christian Dior couture, Chanel, John Galliano, Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Clements Ribeiro, Giorgio di Sant’ Angelo, Romeo Gigli, Capucci, Bernhard Willhelm, Ann Demeulemeester, Patrick Van Ommeslaeghe, Maison Margiela, Jean-Paul Gaultier, Christian Lacroix, Prada, Valentino, Thierry Mugler, Nicolas Ghesquière, Hussein Chalayan, YSL Rive Gauche, Azzedine Alaïa, Douglas Ferguson, Roberto Cavalli and Viktor&Rolf. Speciale aandacht gaat uit naar de zomercollecties van 2004, waar de Griekse inspiratie in al zijn glorie weer helemaal aanwezig is.

"Goddess" is dus geen stoffige of "versteende" tentoonstelling over de Griekse Oudheid, maar een frisse expositie waarin hedendaagse mode centraal staat.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Harold Koda | Scenograaf: Bob Verhelst