Van

GenovanversaeviceversA

Affichebeeld voor de tentoonstelling GenovanversaeviceversA. Een surrealistische collage toont een vrouw in barokkledij met een fiets tegen een huiselijke achtergrond met blauwe hemel.

In het kader van Europalia Italia presenteert het MoMu de tentoonstelling GenovanversaeviceversA. Uitgangspunt voor deze tentoonstelling was ‘Arte e Lusso della Seta a Genova dal ‘500 al ‘700’, een tentoonstelling in Genua (2000-2001) over het ontwerp en het gebruik van zijde in het Italië van de 16de tot de 18de eeuw. Met GenovanversaeviceversA slaat het MoMu de brug tussen de havensteden Antwerpen en Genua, die in de 17de eeuw, tijdens de overgang van Renaissance naar Barok, beide een periode van sterke economische en culturele bloei doormaakten.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

Het MoMu reflecteert over het verleden vanuit een hedendaags standpunt. GenovanversaeviceversA is bijgevolg geen loutere weergave van een historisch onderzoek, noch een opsomming van de bruiklenen van de tentoonstelling in Genua. In samenwerking met de vormgever/modeontwerper Angelo Figus realiseerden we een scenografie waarin de barokke objecten, schilderijen en textielen herleven in een hedendaagse context. De tentoonstellingsruimte is ingedeeld in 16 kamers, waarin de link Antwerpen-Genua telkens vanuit een andere invalshoek wordt belicht. De schilderijen en textielen uit de 17de en 18de eeuw worden in deze ruimtes op een verrassende manier gecombineerd met hedendaagse textielen van Italiaanse en Belgische ontwerpers zoals Missoni, Gianfranco Ferré, Romeo Gigli, Costume National, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Antionio Marras, Roberta Cavalli, Moscino.

Naast historische en hedendaagse textielen toont GenovanversaeviceversA Genuese portretschilderijen, een portretschilderij van Anton Van Dyck (bruikleen Galleria Nazionale di Palazzo Domenico) en schilderijen van Catharina Pepijn, Eglon Hendrik van der Neer, Peter van Lint, Daniel Seghers en Frans Denys (bruiklenen KMSKA).

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Angelo Figus, Marzia Cataldi Gallo | Scenograaf: Angelo Figus