Van

Maskerade, make-up & Ensor

Campagnebeeld Maskerade, make-up & Ensor

Vanaf september 2024 voel je de invloed van Ensor in verschillende Antwerpse musea. In MoMu worden Ensors ideeën rond de maskerade, (valse) coquetterie, verleiding, misleiding, het artificiële en het vergankelijke doorgetrokken naar vandaag.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

In de najaarstentoonstelling Maskerade, make-up & Ensor worden Ensors ideeën rond de maskerade, (valse) coquetterie, verleiding, misleiding, het artificiële en het vergankelijke doorgetrokken naar vandaag. MoMu viert de schilders van de mode: het vakmanschap en de onuitputtelijke creativiteit van make-up en haarartiesten in een multimediale tentoonstelling waarin licht, kleur, kunst, mode en make-up elkaar ontmoeten.

Meer achtergrond

Make-up wordt doorheen de geschiedenis vaak met enig wantrouwen vergeleken met het dragen van een masker: een masker om je ware gelaat te verbergen. James Ensor was een kritische observator van de wereld en de mensen rond zich. Hij herkende hun onzekerheden en valse coquetterie. Vanaf 1888 gebruikt Ensor maskers, kleding en accessoires vaak als ambigue instrumenten voor ontmaskering: een manier om de ware aard en diepe gevoelens van zijn maskerwezens te onthullen. Het werk van Ensor leidt naar universele vragen: Waarom dragen we maskers? Waarom is de mens zo bang om zichtbaar te verouderen? Hoe gaan we om met altijd veranderende en onmogelijk te bereiken schoonheidsidealen?

  • James Ensor, Oude dame met maskers, 1889
    1/2
    Collectie MSK Gent, Foto: Hugo Maertens, www.artinflanders.be
  • Genieve Figgis, detail Ladies at Versailles, 2022
    2/2
    Courtesy of the artist and Almine Rech © Foto: Nicolas Brasseur

Make-up en beauty zijn vandaag uitgegroeid tot een biljoenenindustrie die de mens met zijn lichamelijke vergankelijkheid, ingebeelde imperfecties en existentiële angsten confronteert. Maar make-up is ook, net als verf, een vorm van persoonlijke expressie, artistiek experiment, vreugde en vrijheid. Maskerade, make-up & Ensor onderzoekt hoe nauw make-up verweven is met vele aspecten van ons menszijn.

MoMu werkt samen met het iconische kunst-, beauty- en cultuurplatform Beauty Papers om het werk van toonaangevende hedendaagse make-up artiesten en fotografen te belichten in drie video-installaties die de kernthema's in Ensors werk verkennen.

Met werken van James Ensor, Issy Wood, Cindy Sherman, Tschabalala Self, Genieve Figgis, Harley Weir, Julien d'Ys, Inge Grognard, Peter Philips, Martin Margiela, Christian Lacroix, Walter Van Beirendonck, Cyndia Harvey, Lucy Bridge, Eugene Souleiman, Eamon Freel, Bruce Gilden en vele anderen.

Maskerade, make-up & Ensor

Maskerade, make-up & Ensor
Friction Films

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Elisa De Wyngaert, Romy Cockx
Scenografie: Janina Pedan
Grafische vormgeving: Studio M

Campagnebeeld: editorial featured in i-D Magazine, 1996, model: Kate Moss, make-up: Linda Cantello, haar: Julien d'Ys, © Paolo Roversi / Art+Commerce.

Scholen

Bezoek je de expo als klasgroep? Je kan deze tentoonstelling ook ontdekken met een gids. Er zijn verschillende formules afhankelijk van het schoolniveau.

Groepen

Kom je graag in groep? Je kan deze tentoonstelling ook bezoeken met een gids. Je kiest dan zelf de dag en het tijdstip van de rondleiding.

Ensor 2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. Met de grootste Ensorcollectie ter wereld leeft de avant-gardekunstenaar verder in Antwerpen. Vanaf september 2024 belichten verschillende Antwerpse musea het oeuvre van de kunstenaar met een reeks ambitieuze tentoonstellingen. De focus ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie.