Van

Maskerade, make-up & Ensor

Genieve Figgis, detail Ladies at Versailles, 2022

Vanaf september 2024 voel je de invloed van Ensor in verschillende Antwerpse musea. In MoMu worden Ensors ideeën rond de maskerade, (valse) coquetterie, verleiding, misleiding, het artificiële en het vergankelijke doorgetrokken naar vandaag.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

In de najaarstentoonstelling Maskerade, make-up & Ensor worden Ensors ideeën rond de maskerade, (valse) coquetterie, verleiding, misleiding, het artificiële en het vergankelijke doorgetrokken naar vandaag. MoMu viert de schilders van de mode: het vakmanschap en de onuitputtelijke creativiteit van make-up en haarartiesten in een multimediale tentoonstelling waarin licht, kleur, kunst, mode en make-up elkaar ontmoeten.

Meer achtergrond

Make-up en beauty zijn vandaag uitgegroeid tot een biljoenenindustrie die de mens met zijn lichamelijke vergankelijkheid, ingebeelde imperfecties en existentiële angsten confronteert. Maar make-up is ook, net als verf, een vorm van persoonlijke expressie, artistiek experiment, vreugde en vrijheid. De tentoonstelling onderzoekt hoe nauw make-up verweven is met vele aspecten van ons menszijn.

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Elisa De Wyngaert, Romy Cockx

Teaserbeeld: Genieve Figgis, detail Ladies at Versailles, 2022. Courtesy of the artist and Almine Rech © Foto: Nicolas Brasseur.

Scholen

Bezoek je de expo als klasgroep? Je kan deze tentoonstelling ook ontdekken met een gids. Er zijn verschillende formules afhankelijk van het schoolniveau.

Groepen

Kom je graag in groep? Je kan deze tentoonstelling ook bezoeken met een gids. Je kiest dan zelf de dag en het tijdstip van de rondleiding.

Ensor 2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. Met de grootste Ensorcollectie ter wereld leeft de avant-gardekunstenaar verder in Antwerpen. Vanaf september 2024 belichten verschillende Antwerpse musea het oeuvre van de kunstenaar met een reeks ambitieuze tentoonstellingen. De focus ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie.