Van

De MoMu Collectie: Selectie II

Affichebeeld voor de tentoonstelling De MoMu Collectie: Selectie II. Een collage toont een oude modefoto van een model met een overschilderde jurk in koningsblauw.

Na het succes van de openingstentoonstelling "Backstage: Selectie I" in 2002 stelt MoMu de eigen collectie opnieuw centraal in "De MoMu Collectie: Selectie II". MoMu presenteert zowel hedendaagse als historische stukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van ontwerpers. Verschillende deelcollecties, maar ook recent verworven schenkingen en aankopen komen aan bod.

Praktische informatie

  • Locatie

    MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Omschrijving van de tentoonstelling

De scenografie is van de hand van Bob Verhelst, die reeds expo’s voor MoMu realiseerde. De objecten worden gepresenteerd op en aan speciaal ontworpen tafels. De bezoeker krijgt de illusie een oude department store te betreden, naar het voorbeeld van de winkel ‘Old England’ die zich eind 19de eeuw op de benedenverdieping van het huidige MoMu bevond. Gezeten aan de tafels kan de bezoeker de objecten in detail bestuderen.

De tentoonstelling opent met Dirk Van Saene’s wintercollectie 2006-2007 ‘Fashion-Sampling’: 8 zwarte jurken waarvan de verschillende onderdelen van elke jurk verwijzen naar uiteenlopende historische periodes en stijlen. Dit concept werkte Dirk Van Saene in opdracht van MoMu verder uit in een aantal affiches, waarbij hij gesampelde jurken schilderde over oude modefoto’s.

MoMu nodigde ook Akiko Murata uit (afgestudeerd aan de Antwerpse Mode Academie in 2006) om vertrekkende vanuit de historische en hedendaagse collecties van het museum vijf silhouetten samen te stellen: een mix van oud en nieuw, een boeiende clash van stijlen, periodes en invloeden. Andere deelcollecties en objecten die aan bod komen: lingerie, corsages, kinderkleding, wandelstokken, hoeden, etc.

"De MoMu Collectie: Selectie II" toont werk van onderstaande modehuizen en ontwerpers: Dries Van Noten, Maison Martin Margiela, Rochas, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Veronique Branquinho, Comme des Garçons, A.F. Vandevorst, Stephen Jones, Ann Demeulemeester, Bruno Pieters, e.a.

Tentoonstelling onder leiding van
Curator: Kaat Debo | Scenograaf: Bob Verhelst