Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Tickets (Opens in a new tab)
Alle magazines

Historisch rijkostuum in een 3D-jasje

In het kader van het Flanders Technology & Innovation Festival, dat op 23 en 24 maart 2024 plaatsvond in de Lotto Arena en het Sportpaleis, cureerde Masjien met Future Front Row een even traditionele als revolutionaire modeshow. Het agency voor mode, duurzaamheid en technologie bood onder meer MoMu de kans een digitaal silhouet te showen. Door de projectie van modellen en looks op een hologram wil het dan ook de digitale shift in de kijker zetten.

  • 1/3
    d_archive
  • 2/3
    d_archive
  • 3/3
    d_archive

MoMu ziet in die innovatie de kans om collectiestukken die in het archief bewaard worden op een vernieuwende manier toegankelijk te maken, en op die manier mode anders te beleven. Voor dit project bundelde het museum de krachten met d_archive, de digitale designstudio waar het eerder al mee samenwerkte, om een statisch object in beweging te tonen.

Het team van d_archive creëerde een 3D-replica van een 115-jaar oud linnen rijkostuum van de Berlijnse kleermaker Hermann Hofmann uit de MoMu-collectie. Die wekte het tijdens de performance tot leven op een manier die onmogelijk is met historische kledingstukken. De digitale stoffen van Bakermat en een soundscape van Lola 'Lolalita' Ilegems maken de creatieve samenwerking compleet.

Historisch rijkostuum, collectie MoMu | Future Front Row tijdens Flanders Technology & Innovation Festival

Historisch rijkostuum, collectie MoMu | Future Front Row tijdens Flanders Technology & Innovation Festival
Creative direction en CGI: d_archive | Digitale stoffen: Bakermat | Muziek: Lola "Lolalita" Ilegems | Projectcoördinator: Ann Claes

Het digitale is een vrije ruimte die oneindig veel mogelijkheden biedt. We geloven in experiment en innovatie en zijn daarom blij dat we samen met d_archive een eigen creatieve invulling kunnen geven aan onze collectie.

Wim Mertens, conservator MoMu