Coated Fabrics Collection Care Symposium

MoMu organiseert het ‘Coated Fabrics Collection Care’ symposium op donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei 2023 in Antwerpen.

Praktische informatie

Op de eerste dag van het symposium zal de focus liggen op de polyurethaancoatings en resultaten van het Glossy Surfaces-project, het onderzoek van de partners en casestudies van andere musea presenteren. Deze dag wordt afgesloten met een gemodereerd debat met museumconservatoren over polyurethaancoatings in musea, aankoopbeleid en het tentoonstellen van dergelijke collecties.

In de voormiddag van de tweede dag zullen er presentaties zijn over andere plastics dan polyurethaan die gebruikt worden in textiel alsook de visie van ontwerpers over materiaalgebruik in hun collecties. In de namiddag zijn er workshops ingepland waaruit gekozen kan worden naargelang interesse van de deelnemers. Een paar weken na registratie zal er een mail volgen waarin de voorkeur kan worden doorgegeven.

 • Helmut Lang, Handtas, Herfst/Winter 2003-2004. Collectie MoMu, inv. T10/467
  1/3
  MoMu - Modemuseum Antwerpen, foto Stany Dederen
 • Detail van jas met delaminatie en haarscheuren. Maison Martin Margiela, Jas, Lente/Zomer 1990. Collectie MoMu, inv. T00/329
  2/3
  MoMu - Modemuseum Antwerpen, foto Stany Dederen
 • Detail van schoenen met witte waas, ca. 1960-1965. Collectie MoMu, inv. T87/60AB, foto Stany Dederen
  3/3
  MoMu - Modemuseum Antwerpen, foto Stany Dederen

Polyurethanen zijn aanwezig in belangrijke kunstobjecten in veel museums, zowel in mode, design en hedendaagse kunstcollecties, de conservatie van deze objecten kan dan ook niet worden genegeerd. Dit symposium presenteert nieuwe inzichten om de levensduur van dit cultureel erfgoed te verlengen en gaat in op de moeilijkheden bij het verzamelen, bewaren en exposeren van deze objecten.

Het symposium gaat vooral in op thermoplastisch polyurethaan coatings in mode en textielcollecties, hoewel er ook papers over (preventieve) conservatie van andere coatings op textiel substraten of polyurethaan in andere vormen – zoals elastomeren of schuimen – zijn inbegrepen. Deze materialen worden niet alleen terug gevonden in textiel of modecollecties, maar ook in moderne en hedendaagse kunst of designcollecties.