Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Alle verhalen

Vijf jurken uit de MoMu collectie

MoMu verzamelde door de jaren heen een enorme collectie, toch werden nog niet alle stukken tentoongesteld. In de MoMu-collectie schuilen enkele verborgen parels met een boeiende geschiedenis.

Lang voor de Antwerpse Zes is Ann Salens (1940-1994) de eerste Antwerpse avant-gardeontwerper. Salens creëert in een schemerzone tussen kunst en mode, waar luxe versmelt met een flamboyante bohemienstijl. Salens ontwerpt geheel in lijn met de tijdgeest. Haar unieke gehaakte kledingstukken worden onder andere door zangeres Ann Christy en Nicole & Hugo tijdens optredens gedragen. Deze jurk uit de jaren 70 is een mooi voorbeeld van haar typerende en intrigerende kleurgradaties. Het werk van Salens inspireert vandaag meerdere generaties modeontwerpers, waaronder Christian Wijnants, die net als Salens een voorliefde heeft voor gebreide kleding.

In 1999 lanceert Patrick Van Ommeslaeghe zijn collectie onder de naam Van Ommeslaeghe. In totaal ontwerpt hij vier collecties, die worden gekenmerkt door minimalisme en monochrome kleurvlakken. Ook in deze avondjurk uit zijn laatste eigen collectie (lente-zomer 2001) keren deze typische kenmerken terug. Van Ommeslaeghe toont zich hier als een meester in de ‘bias cut’, een techniek waarbij de stof schuin tegen de draadrichting wordt geknipt om een vloeiend, enigszins aansluitend silhouet te creëren.

Maison Martin Margiela viert zijn 20e verjaardag met de lente-zomercollectie van 2009. Tijdens de modeshow passeren verschillende creaties uit het twintigjarige bestaan van het modehuis de revue. Deze trompe-l’oeil jurk bestaat uit een rechthoekig stuk katoen waarop een Maison Martin Margiela-blazer is gedrukt. De opdruk verwijst naar de lente-zomercollectie van 1996 die bestond uit kledingstukken in verfijnde, vloeiende stoffen met daarop foto’s van andere kledingstukken. Met hun kleurenpalet in zwart, wit en sepia herinneren deze trompe-l’oeilkledingstukken aan oude foto’s en fotokopieën.

Haider Ackermann woont in verschillende Europese en Afrikaanse steden voor hij zich in Antwerpen settelt om er mode te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Nadat hij in 2001 afstudeert, richt Ackermann zijn gelijknamige label op. Hij is bekend voor zijn gedrapeerde silhouetten en vernieuwende gebruik van vloeiende stoffen. Deze diepblauwe, vloerlange jurk van zijn herfst-wintercollectie uit 2007-2008 heeft een gewikkelde halslijn die overgaat in een waterval van dramatische plooien.

In een tijdperk van cyberspace en nieuwe technologieën speelt W.& L.T. met de lente-zomercollectie ‘Welcome Little Stranger’ van 1997 in op een overgangsperiode in de geschiedenis. Van Beirendonck speelt met de concepten van interactiviteit, grenzen verleggen en unieke ervaringen en stuurt zijn modellen tijdens de show de straten van Parijs in. Op die manier transformeert hij de modeshow – normaalgezien een exclusief evenement – in een openbare gebeurtenis. Deze taartvormige jurk is een opvallend silhouet dat bestaat uit een rok met meerdere verdiepingen, ondersteund door horizontale hoepels. Bij de jurk hoort een bolvormige rode pruik met strikken, linten en grote bloemen. De collectie illustreert Van Beirendoncks uitzonderlijke visie op de steeds veranderende modewereld en maatschappij.

MoMu sluit de deuren. Toch staat er vanalles te gebeuren. Lees meer.