Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Alle verhalen

Coco Chanel’s mantelpakje: Het legendarische Chanel harnas

Detail van het Chanel mantelpakje
© Draiflessen Collection Mettingen. Foto: Christin Losta

Tijdens de renovatie van het gebouw blijft MoMu haar belofte om elders te inspireren waarmaken. Dit keer reist een collectiestuk naar Palais Galliera, waar vanaf vandaag de expo ‘Gabrielle Chanel, Manifeste de Mode’ te zien is, de allereerste Parijse retrospectieve over Coco Chanel. MoMu bruikleent voor de gelegenheid een uniek driedelig Chanel-mantelpak, geschonken door Hare Majesteit Koningin Paola van België.

Het legendarische Chanel mantelpakje dat met glans de tand des tijds heeft doorstaan, werd voor het eerst geïntroduceerd door de Franse ontwerpster Gabrielle “Coco” Chanel in de jaren 1920. Het ontwerp werd door haar opvolgers telkens hernomen tot het recent overlijden van Karl Lagerfeld in 2019. Ontdek 5 weetjes van het legendarische Chanel pakje uit de MoMu collectie, dat ook door onze eigen Koningin Paola werd gedragen in 1961.

1. Het Belgische mode icoon

Koningin Paola bracht in januari 2006 een informeel bezoek aan het MoMu. Bij deze gelegenheid, doneerde de Koningin drie Chanel mantelpakjes uit haar eigen garderobe. Koningin Paola, een geprezen mode icoon, droeg dit specifieke pak op de eerste verjaardag van haar oudste zoon, de huidige Koning Filip. Andere internationale mode iconen werden ook al gespot met het iconische mantelpakje, denk maar aan Jackie Kennedy, Princess Diana en Brigitte Bardot.

2. Tweed-dle-ja of tweed-dle-nee?

Expo Gabrielle Chanel. Manifeste de mode, Palais Galliera, Parijs
Pierre Antoine

Het mantelpak van de koningin is gemaakt uit tweed, vandaag welgekend als stof voor dameskleding maar dit is niet altijd het geval geweest. Tweed werd in het verleden niet gezien als een prestigieuze stof voor vrouwenkledij, maar Coco Chanel vond inspiratie bij sport- en mannenkleding en experimenteerde vrij met nieuwe kleuren, materialen en texturen. Met visie en bravado veranderde Chanel voorgoed de spelregels. Uiteindelijk wist haar vooruitstrevende visie ook andere Franse modeontwerpers te bekoren.

3. Typische Chanel

Expo Gabrielle Chanel. Manifeste de mode, Palais Galliera, Parijs
Pierre Antoine

Het beige mantelpakje vertoont heel wat typische Chanel kenmerken – galons, vier opgezette zakken vooraan op de jas, dubbele knoopsgaten en vergulde knopen met een leeuwenkop. Maar er zijn ook verborgen karakteristieken aanwezig – de doorstikte voering en vergulde ketting voor het gewicht aan de binnenzoom van de jas. Volgens Women’s Wear Daily gebruikte Gabriel Chanel de doorstikte voering bij haar mantelpakken sinds haar LZ collectie van 1959. De kleur beige en de tweed met uitgesproken textuur waren kenmerkend voor het klassieke Chanel-mantelpak.

4. Na Coco kwam Yves

Ongeveer zeven jaar nadat Koningin Paola haar Chanel pakje had gedragen, haalde Yves Saint Laurent inspiratie uit de androgene look die Chanel had geïntroduceerd. Het grote verschil met ‘Le Smoking’ van Yves, was dat hij een combinatie maakte van de androgene look met een provocerende en sensuele vrouwelijke uitstraling die afwezig was in Chanels visie.

5. Een perfect mantelpakje voor een Koningin

Detail van het Chanel mantelpakje
© Draiflessen Collection Mettingen. Foto: Christin Losta
Detail van het Chanel mantelpakje
© Draiflessen Collection Mettingen. Foto: Christin Losta

Het door MoMu uitgeleende exemplaar is een prachtig schoolvoorbeeld van het merk met de twee c’s: beige tweed van wol en zijde met discreet zwart-wit ruitpatroon. Het jasje kreeg vier knopen en zakken en werd gegarneerd met vier marineblauwe boorden, gehaakt op rood zijderips. In de zoom van het jasje is een verzwarende ketting verwerkt, voor een soepele pasvorm. De rok is sober maar verfijnd door vier biezen vooraan die op plooien lijken en een boord waarin de garnering van het jasje terugkomt. De mouwloze blouse is van rode zijde met applicaties van marineblauw gehaakt borduursel.

De tentoonstelling ‘Gabrielle Chanel, Manifeste de mode’ in Palais Galliera loopt tot 14 maart 2021 en richt de spotlights op de grootste creaties van de legendarische Franse ontwerpster, zoals haar jersey designs, tijdloze jurken en maatpakken – waaronder dit topstuk uit het hedendaagse MoMu-archief.

DEZE TEKST IS GEBASEERD OP “MANTELPAK UIT HET BEZIT VAN HARE MAJESTEIT KONINGIN PAOLA, KONINGIN VAN BELGIË” GEPUBLICEERD IN “CHANEL, DE LEGENDE” UITGEBRACHT DOOR DRAIFLESSEN COLLECTION.

MoMu sluit de deuren. Toch staat er vanalles te gebeuren. Lees meer.