Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Alle verhalen

4 verrassende items uit de MoMu-bibliotheekcollectie

Martin Margiela SS1990, handgetekende uitnodiging
MoMu Antwerp | Monica Ho

Denk je bij het woord ‘bibliotheek’ spontaan aan een stoffige, muffe plek waar de tijd lijkt stil te staan? Think again! Onze MoMu-bibliotheek zet die misvatting meteen recht. Duik in de omvangrijke collectie – meer dan 15.000 boeken over mode, kostuum en textiel … én tal van verrassende objecten. Zo ontdek je er bijvoorbeeld deze 4 opmerkelijke items:

Comme des Garçons, N°91, 1986
MoMu Antwerp | Monica Ho

In een modebibliotheek mogen lookbooks ab-so-luut niet ontbreken. De MoMu-bibliotheek verzamelt lookbooks van Belgische en internationale ontwerpers. Dankzij lookbooks weten we precies hoe de ontwerpen van bepaalde collecties eruitzien, en die visuele informatie komt enorm van pas bij onderzoek. Een uitstekend voorbeeld: deze zeldzame lookbooks van het Japanse label COMME des GARÇONS uit 1985 en 1986 die de bibliotheek onlangs heeft aangekocht. Belgische ontwerpers hebben zich sterk laten inspireren door de Japanse modewereld. Deze lookbooks geven bezoekers dan ook meer inzicht in de vroege hoogtijdagen van de Belgische mode.

Dries Van Noten Chocoladereep, Nieuwjaar 2019
MoMu Antwerp | Monica Ho

Onze bibliotheek verzamelt boeken, kranten en tijdschriften, archieven, documentatie en studieobjecten. Dat is de huisregel. Noem deze chocoladereep van Dries Van Noten dus gerust een vreemde eend in de bijt. Het is voor de bibliotheek een hele uitdaging om dit nieuwjaarsgeschenk te bewaren! De chocolade kan immers ongedierte aantrekken of gaan schimmelen. Om dat te voorkomen, zit de reep in een speciale zuurstofvrije verpakking.

Martin Margiela SS1990, handgetekende uitnodiging
MoMu Antwerp | Monica Ho

Onze bibliotheek is trots op haar uitgebreide collectie uitnodigingen voor catwalkshows. Met dank aan de gulle schenkers! Bepaalde uitnodigingen dateren uit de jaren 1980. Deze handgetekende uitnodiging voor de presentatie van Martin Margiela’s lente- en zomercollectie 1990 is een van onze favorieten. Locatie voor de modeshow: een speelplaats. Margiela’s team kwam daarom op het idee om de invitaties te laten ontwerpen door kinderen. Zo leek het net alsof zij het publiek persoonlijk uitnodigden om bij hen op bezoek te gaan. Het resultaat? 500 met de hand gemaakte uitnodigingen op rechthoekige stukjes karton – elk met een unieke tekening.

La Mode Illustrée, 1876.
MoMu Antwerp | Monica Ho

Historische tijdschriften zijn een belangrijk onderdeel van de bibliotheekcollectie. Sommige magazines dateren zelfs uit de 18e eeuw! La Mode Illustrée was een van de voornaamste Franse tijdschriften uit de late 19e en vroege 20e eeuw – rijk geïllustreerd met vele beschrijvingen van victoriaanse kleding en accessoires. Wie zich verdiept in dit thema vindt in onze bibliotheek een ongelofelijke schat aan informatie.

Het MoMu krijgt een opknapbeurt. Onze bibliotheek is daarom tijdelijk verhuisd naar DIVA (4e verdieping), Suikerrui 17-19, 2000 Antwerpen. Openingsuren: donderdag en vrijdag (10 - 12 uur en 13 - 17 uur), en de 1e en 3e zaterdag van de maand (10 - 13 uur). Lukt het niet om dan langs te komen? Geen probleem! Op maandag en dinsdag kun je de MoMu-bibliotheek ook bezoeken op afspraak.

MoMu sluit de deuren. Toch staat er vanalles te gebeuren. Lees meer.