Van

MIRROR MIRROR - Mode & de psyche

MoMu slaat handen in elkaar met Gentse Museum Dr. Guislain voor nieuwe dubbeltentoonstelling MIRROR MIRROR.

Praktische informatie

  • Tickets

    Binnenkort online...

Omschrijving van de tentoonstelling

De dubbeltentoonstelling MIRROR MIRROR - Mode & de psyche in MoMu en Museum Dr. Guislain in Gent onderzoekt de connectie tussen mode, psychologie, zelfbeeld en identiteit.

Meer achtergrond

Hoe dagen hedendaagse ontwerpers en kunstenaars schoonheidsidealen uit? Kan kleding ons mentaal beschermen en kracht geven? De MoMu tentoonstelling stelt onze persoonlijke beleving van het lichaam centraal. In een onverwachte dialoog tussen kunstinstallaties en avant-garde mode worden thema’s belicht als bodydysmorphia, de gelaagde betekenis en geschiedenis van menselijke replica’s zoals popjes en mannequinpoppen en de symbiose tussen kunst, mode en technologie in de vorm van cyborgs en avatars.

Soms ontspruiten kleding en stijl niet uit het hoofd van een bekende ontwerper, maar ontstaan ze in isolatie, in een psychiatrisch ziekenhuis of in de beslotenheid van een huiskamer. Ze kunnen een boodschap verspreiden of diepe verlangens waarmaken, maar gaan ook in dialoog met de modewereld. Museum Dr. Guislain brengt uitzonderlijke kunstenaars bij elkaar die elk op hun eigen manier kleding of textiel gebruiken om zichzelf een plaats in de wereld te geven. Hun creaties worden verborgen of slechts aan enkelingen getoond, maar ook met trots gedragen op de catwalk van de straat.

MoMu presenteert werk van kunstenaars als Ed Atkins, Genesis Belanger, Hans Bellmer, Genieve Figgis, Mike Kelley, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Melik Ohanian, Tschabalala Self, Cindy Sherman en Yasuyuki Ueno samen met het werk van ontwerpers als Balenciaga, Hussein Chalayan, Comme des Garçons, Molly Goddard, Kenneth Ize, Loewe, Issey Miyake, Noir Kei Ninomiya, Prada, Simone Rocha en Walter Van Beirendonck.

Museum Dr. Guislain toont werk van o.a. Marcel Bascoulard, Jane Fradgley, Christopher Kane, Yumiko Kawai, Bas Kosters & Ayse Somuncu, Ezekiel Messou, Giovanni Batista Podestà, Kenneth Rasmussen, Melina Riccio, Joseph Schneller, Henry Speller, Pascal Tassini, A.F. Vandevorst, Giuseppe Versino, ROB Walbers, Nana Yamazaki....

Tentoonstelling onder leiding van
Curatoren: Kaat Debo, Elisa De Wyngaert

Campagnebeeld: 'Paper Surgery’ door Veronika Georgieva in samenwerking met Stephen j Shanabrook, 2010. Beeld gebruikt in Comme des Garçons Shirt campagne Lente-Zomer 2010.