Studiecollectie

MoMu gelooft dat rechtstreeks contact met materialen en technieken leerzaam is. Daarom werd een studiecollectie gecreëerd, een verzameling die bezoekers van dichtbij mogen bestuderen.

De studiecollectie kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, als lesmateriaal voor scholen of als inspiratiebron en is vanaf 2021 raadpleegbaar op afspraak. De studiecollectie bestaat uit historische, hedendaagse en etnische kledingstukken, fragmenten en stalen.

De studiecollectie werd samengesteld uit een schenking van Jacoba de Jonge, een langdurige bruikleen van de afdeling Textielconservatie van de Universiteit Antwerpen en vondsten van MoMu.

Frieda Dauphin-Verhees verzamelde kledingstukken die typisch waren voor een periode. Deze silhouetten kenmerken de wisseling van de jaren vijftig naar de jaren zestig.
Twee silhouetten uit de periode rond 1960 uit de verzameling van Frieda Dauphin-Verhees
MoMu Antwerp |Stany Dederen

In 2017 schonk kostuumontwerper Frieda Dauphin-Verhees een gedeelte van haar privéverzameling aan de studiecollectie in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, afdeling Theaterkostuum.

Dankzij een crowdfunding campagne in samenwerking met Goteo.org en Europeana, maakt MoMu verschillende leerinstrumenten rond de studiecollectie.

Frieda Dauphin-Verhees vertelt over haar verzameling

Frieda Dauphin-Verhees vertelt over haar verzameling
MoMu Antwerp | Monica Ho

Zoeken in de studiecollectie

De studiecollectie bestaat uit ongeveer 1.000 objecten. Je kan deze online raadplegen in een databank. Let op: de databank zit nog in een testfase.

Vragen of opmerkingen

Heb je een vraag of opmerking over de studiecollectie?
+32 (0) 3 470 2779