Meteen naar de navigatie Meteen naar de belangrijkste inhoud
Mode 2.021
Alle magazines

Het verhaal achter het kledingstuk: HW1993-94 'Artisanal' jurk van Maison Martin Margiela

Lange jurk met korte mouwen op mannequinpop. Jurk met bloemenmotieven
Artisanal jurk, Maison Martin Margiela, H/W 1993-94
Monica Ho

Kunstenares en model Kristina De Coninck werkte voor ontwerpers als Martin Margiela, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck en Jean Paul Gaultier. Recent was ze ook model voor Marine Serre, Lemaire en Zara.

Bij iedere show van Martin kregen we een plastic bekertje met rode wijn voor het begon. Heerlijk die sfeer backstage! Martin zei altijd “Allez Kristientje” voor ik de catwalk opliep. Ik herinner me dat hij me eens op blote voeten liet defileren met schoenen rond m’n hals. Dat vond ik geweldig. Tijdens de fittings bewonderde ik ook altijd hoe Martin zijn handen gebruikte, hoe hij de stoffen aanraakte, vouwde en hoe hij nadacht en besliste.

"Deze ‘Artisanal’ jurk bestaat uit verschillende gerecupereerde vintage jaren veertig jurken die Martin op vlooienmarkten vond. De rechterjurk in blauwgrijze zijdecrêpe is bedrukt met wit-roze bloemtakken en de beige jurk op de linkerhelft is bedrukt met zwarte bloemen. Onderaan zijn twee verschillende stroken met bloemmotieven aangezet om de jurk te verlengen."

Detail onderkant van de jurk met bloemenmotieven
Artisanal jurk, Maison Martin Margiela, HW 1993 - 94
Monica Ho
Detail van de mouw van de jurk met bloemenmotieven
Artisanal jurk, Maison Martin Margiela, H/W 1993-94
Monica Ho

"Martin gaf me dit stuk als verrassing na de show voor de Herfst-Winter 1993-94 collectie. Ik was zo ontroerd door dit geschenk omdat hij de kleuren speciaal voor mij had uitgekozen. Ik herinner me dat ik de jurk een keer droeg toen ik hem thuis ging bezoeken. Ik nam de bus aan de Place de Clichy. Het was een hete zomerdag en ik voelde me de enige vrouw in Parijs met een lange jurk. Omdat het stuk redelijk transparant is, combineerde ik het meestal met een onderjurkje. Martins kledingstukken gaven me altijd het gevoel dat ik helemaal mezelf kon zijn."

Kristina poseert voor een foto in de 'Artisanal' jurk in een tuin
Foto van Kristina in de H/W 1993-94 'Artisanal' jurk
Kristina De Coninck / Kitayama Tatsuya
MoMu sluit de deuren. Toch staat er vanalles te gebeuren. Lees meer.