stadskaart met de wegen geborduurd in kleur

STST2.0

Kom deze zomer mee borduren en verwerk je eigen verhaal mee op een collectieve stadskaart.

Praktische informatie

Al enkele jaren werken textielplatform Doek en MoMu occasioneel samen aan verschillende projecten binnen en buiten de muren van MoMu.

Deze zomer vind je Lies Van Assche samen met haar borduurmeesters Nadia Mohmand en Saleha Mohmand tussen de beelden van het Middelheimmuseum. Iedereen is welkom om zijn / haar persoonlijk verhaal te delen op een stadskaart die wordt gemaakt uit oude, gedoneerde tafellakens. Zij vormen het doek waarop een collectieve, verhalende stadskaart wordt afgebeeld: zichtbare getuigenissen van ontmoetingen, gesprekken en herinneringen, een verzameling van persoonlijke verhalen en creatieve handgemaakte bijdragen door jonge en oude inwoners, bezoekers, textielliefhebbers, - talenten en - kunstenaars. Na de zomer in het basiskamp Middelheimmuseum trekt het project nomadisch verder en zet het zijn kamp op, op weer andere publieke locaties doorheen de stad.

Parallel met deze activiteiten in het basiskamp, gaat Lies actief op zoek naar bijzondere textieltalenten met hun textielverhalen en doorkruist ze de stad om deze mensen te ontmoeten en met hen te borduren op een nomadisch stadsdoek. Lies’ route vertaalt zich in een geborduurde rode draad op het doek. Het resultaat is een intuïtieve collectieve kaart van de stad, een tastbare getuige van een stadsdialoog, een reis van ontmoetingen en intieme textielverhalen.

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

STST2.0 - Sterrenstof 2.0 - is een community art project van Doek vzw i.s.m. MoMu, Atlas en Middelheimmuseum. Met dit collectief kunstproject wil Lies van Assche van Doek vzw grenzen tussen verschillende werelden doorbreken, door huiselijke ambachtelijke creativiteit te introduceren op onverwachte plekken in de stad.

Gefascineerd door de emotionele waarde van textielobjecten en geïntrigeerd door de textielverhalen van oude en nieuwe stadsbewoners, begon Lies Van Assche een onderzoek naar de vraag of textielobjecten in de stad verbindingen kunnen creëren door hun emotionele waarde. Lies borduurt verder op dit onderzoek met het project STST2.0, waarin ze mensen uit Antwerpen en hun textielverhalen combineert met het plezier van collectief borduren, voorbij de grenzen van taal en cultuur.

STST2.0 is een project in samenwerking met Doek vzw, MoMu Antwerpen, Middelheimmuseum, Atlas, integratie & inburgering Antwerpen en FITLAB+. Het project kwam tot stand dankzij de financiële bijdrage van de Stad Antwerpen.