Rondleiding "It almost seemed a lily"

Exploreer met een gids de solotentoonstelling van de wereldbefaamde Berlinde De Bruyckere in de recent gerestaureerde Mechelse Besloten Hofjes. Daarna kan je historische topstukken in de knusse kamers van het museum op eigen tempo verkennen.

Eeuwenlang tooiden eikenhouten kasten-met-luiken, gevuld met een amalgaam van artefacten, de kloostercellen van de Mechelse augustinessen. Ze werden gemaakt in de eerste helft van de zestiende eeuw, in en rond hun klooster. Voor de gasthuiszusters, die zieken en ouderen verzorgden en het beheer van het hospitaal waarnamen, waren de Hofjes een microkosmos van de grotere wereld en een onderdeel van het spirituele leven van de zusters. In wezen suggereren de Besloten Hofjes een paradijselijke tuin, een utopia.

De serie It almost seemed a lily bestaat uit monumentale houten lijsten met binnenin één silhouet: dat van een bloem die lijkt op een pioen of een lelie. Buiten proportie en imposant, maar tegelijk ook kwetsbaar en fragiel. De frames zijn opgebouwd uit 18de eeuwse eiken vloerplanken, ijzer, verweerde en verrafelde dekens, behangpapier en een semi-doorzichtige laag was opgebouwd uit verschillende kleuren. Al deze materialen overlappen, bedekken en onthullen een amorfe vorm, waarin goede kijkers bloem, meeldraad en stamper herkennen. Ze verwijzen naar het andere werk van De Bruyckere – de tentoonstelling toont ook evoluties in haar werk – en worden verrijkt met betekenissen die refereren aan de Mechelse Hofjes.

© Museum Hof Van Busleyden

Vier jaar lang werden de Besloten Hofjes met het oog op de heropening van Museum Hof van Busleyden (2018) ontrafeld, bestudeerd, gedocumenteerd, gefotografeerd en geconserveerd. Nog nooit werd over de Mechelse Besloten Hofjes zo veel informatie verzameld. Een team van tien conservatoren, waaronder MoMu-conservator Frieda Sorber, assisteerden de operatie.

Word MoMu+Friend

Heb je een hart voor mode en het ModeMuseum? Dan is MoMu+Friends iets voor jou! Geniet van exclusieve activiteiten en extra voordelige tarieven op bijvoorbeeld workshops en excursies.