Inspiratiedag Patronen: Infobeurs

Maak kennis met VDAB, IVOC, Young Patterns, Polygonal en Fibre Mood.

Praktische informatie

In de klaslokalen van de Modeacademie kan je kennismaken met verschillende partners die een link hebben met (het maken van) patronen zoals IVOC, Young Patterns, VDAB, Polygonal en Fibre Mood.

IVOC

​IVOC is het opleidingscentrum voor de Belgische mode- en confectieindustrie. IVOC bereikt jaarlijks zo’n 3.000 werknemers via opleidingen en opleidingssteun. Het aanbod opleidingen is ruim en bestaat uit technische opleidingen, maar ook communicatie, commerciële en andere, zakelijke thema’s komen aan bod. Ook los van de bedrijfsopleidingen, kunnen individuele werknemers bij IVOC aankloppen voor opleidingssteun gaande van taalopleidingen, over informatica en techniek. ​IVOC is geen overheidsinstelling, maar wel een private organisatie. De werking van IVOC wordt gefinancierd met hoofdzakelijk middelen van de sector zelf.

Voor deze inspiratiedag werkt IVOC samen met twee confectiebedrijven uit de sector, Van de Velde en Toninckx.

Young Patterns

​Young Patterns is ontstaan uit de vaststelling dat de doorstroom van de nieuwe generatie naar de mode- en confectieindustrie moeizaam verloopt. Deze nieuwe generatie zijn de -26 jarigen, studenten, net-afgestudeerden, werkzoekenden en de jonge werknemers, generaties Z. Ze hebben een andere visie, een bredere kijk en zijn continu op zoek naar variatie en nieuwe uitdagingen.

Daarnaast staat de Belgische kleding- en confectieindustrie voor belangrijke uitdagingen door de vergrijzing. Oudere werknemers verlaten de sector en het probleem om voldoende geschikte vervangers te vinden is sinds enkele jaren voelbaar in de sector. Nog geen 5% van de werknemers is jonger dan 25, tegenover het dubbele over alle sectoren heen. De sector mist dit jong talent en hypothekeert zo zijn eigen toekomst. Bedrijven moeten vandaag dus meer dan ooit rekening houden met hun waarden en trachten een meer dynamische en verrijkende werkomgeving te creëren.

Polygonal

​Polygonal is opgericht door Lafkioui Samira, technisch consultant in de “Mode", samen met Vanroose Wim, hoogleraar Toegepaste Wiskunde. Polygonal, ontwikkelt een online platform voor het aanpassen, creëren en delen van naaipatronen. Het combineert uitgebreide ervaring van het ontwikkelen van kleding en daarbij horende productieproces met expertise uit de wiskunde meer specifiek, algoritmen en digitale oplossingen.

​Het platform biedt een digitale workflow in de browser die begint met een tekening of een foto van een 2D patroon. Vervolgens wordt connectiviteitsinformatie op een grafische manier toegevoegd. Dit resulteert in een stuk dat in 3D kan worden gevisualiseerd. Vormoptimalisatie-algoritmen worden vervolgens toegevoegd om stukken te personaliseren op maat van de gebruiker.

Fibre Mood

​Fibre Mood is een Belgische zelfmaak modelabel met internationale uitstraling. Vijf keer per jaar brengen we een magazine uit met telkens 12 nieuwe kwalitatieve patronen in 4 talen, gebundeld in een mooi lookbook met sterke beelden. Maar niet alleen offline, ook online staat Fibre Mood sterk: op de website van Fibre Mood vind je de uitgebreide bibliotheek van pdf-patronen die je apart kan aankopen. Fibre Mood ontdekken is je thuis voelen in een community van gelijkgestemde sewista’s met een passie voor zelfmaakmode.

VDAB

De opleidingen mode en confectie bij VDAB zijn bedoeld voor werkzoekenden die zich willen bijscholen en verdiepen in het patroontekenen of de productietechnieken voor mode. Door de opleidingen zijn kandidaten beter voorbereid en afgestemd op vacatures uit de modewereld.
​Ook bedrijven kunnen bij VDAB terecht om werknemers bij te scholen of specifiek gericht te trainen. De opleidingen zijn zeer praktijkgericht en maken gebruik van professionele technieken. Het bekomen van een dieper inzicht in pasvorm en kwaliteit is de doelstelling. Het streven naar een grotere creativiteit, flexibiliteit en onafhankelijkheid het einddoel.