GEANNULEERD: Dag van de Wetenschap in MoMu

Helaas zien wij ons genoodzaakt onze activiteiten voor Dag van de Wetenschap te annuleren door de huidige geldende coronamaatregelen.

Praktische informatie

 • Wanneer

  , van tot
 • Voor wie

  12-99 jaar

 • Talen

  Nederlands
 • Reserveren verplicht

  Via de website van Dag van de Wetenschap (link hieronder)

We zetten voor Dag van de Wetenschap 2021 drie projecten in de kijker:

1. Meten is weten: dataloggers in het MoMu

Voor het bewaren van een collectie is een stabiel klimaat van groot belang. Voor het textiel, de kleding en accessoires uit de MoMu-collectie, maar ook voor de collectie boeken, tijdschriften en archief van de MoMu bibliotheek blijft het een voortdurend streven naar het handhaven van de ideale bewaaromstandigheden. Dat vertaalt zich in een voortdurende monitoring van oa licht, vochtigheid en temperatuur. Dataloggers kunnen hierbij ondersteunen, en geven op vaste tijdstippen gegevens door waaruit blijkt of bijsturen nodig is.

MoMu ontwikkelde ism Universiteit Antwerpen een eigen datalogger - MuMo - om die gegevens te monitoren die relevant zijn voor de eigen werking. MuMo staat voor ‘Museum Monitoring’. Het project heeft de ambitie om datalogging in musea, een cruciale voorwaarde voor de preventieve conservering van erfgoed, open te breken en een alternatieve end-to-end oplossing aan te bieden. Dit doen we door op een onbevangen manier naar iedere schakel in de datalogging-keten te kijken en d.m.v. open hard- en software-oplossingen een eigen systeem te bouwen dat ècht ‘open data’ maakt van de gegevens die het datalogsysteem genereert.

2. Handschriftherkenning van het Archief Melijn

Voor dit project trainen we een computermodel om het 17e- en 18e- eeuwse handschrift te herkennen en te vertalen naar een leesbare tekst. De basis voor dit onderzoek is een gedigitaliseerd archief, bestaande uit 20 brievenkopijenboeken en grootboeken van de Antwerpse familie textielhandelaars Melijn.

Het onderzoek zal resulteren in een website waarin deze handgeschreven brieven per stuk en met bijhorende metadata en transcripties worden aangeboden voor onderzoek. Daarnaast wordt een community opgezet om deze data te valideren en verrijken.

Het project wordt geleid door Amber Tillemans, die tijdens de Dag van de Wetenschap een toelichting geeft over het onderzoek.

3. Maak kennis met de MoMu studiecollectie!

MoMu gelooft dat rechtstreeks contact met materialen en technieken leerzaam is. Daarom werd een studiecollectie gecreëerd, een afzonderlijke collectie bedoeld om bezoekers te laten leren over mode, door objecten van dichtbij te bestuderen.

De studiecollectie kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, als lesmateriaal voor scholen of als inspiratiebron en is raadpleegbaar op afspraak. Er bestaat ook een online databank (in testfase).

Op de Dag van de Wetenschap stellen we enkele objecten uit de studiecollectie op in de MoMu bibliotheek. Je krijgt meer achtergrondinformatie over deze bijzondere collectie die je - in tegenstelling tot onze museumcollectie - wel mag aanraken.