Galerij | Natan: De Jurk 16.10 > 26.02.2017

In 2016 plant het Belgische modehuis Natan een schenking van een couture creatie aan het ModeMuseum Antwerpen. Naar aanleiding van deze schenking realiseerde het ModeMuseum een documentaire film die het volledige ontwerp- en maakproces van de jurk documenteert. De film legt de verschillende stadia van het creatieproces van de jurk vast: van het prille ontwerpidee, de eerste schets, de verschillende pasbeurten in het atelier, tot en met de photo shoot met model, en wordt aangevuld met interviews met Kaat Debo (directrice MoMu), Christian Salez (Furthermore Ltd London en bestuurder Natan) en Pierre Mallevays (managing partner Savigny Partners LLP).
 

Het creatieproces kunnen weergeven, is een unieke opportuniteit aangezien musea meestal slechts het eindproduct kunnen aankopen of verwerven voor hun collecties. Met dit project wenst het ModeMuseum niet alleen het grote vakmanschap van Edouard Vermeulen, ontwerper en eigenaar van het huis Natan, in de verf te zetten, maar ook een blik te werpen achter de schermen van het huis en het metier van het team dat actief is in het Natan couture atelier te tonen.
 

Edouard Vermeulen is met zijn modehuis Natan reeds meer dan 30 jaar actief in de modewereld en geldt als een belangrijke internationale vertegenwoordiger van de Belgische mode. Hij is vooral bekend om zijn creaties die hij maakt voor de Belgische koninklijke familie en verschillende Europese koningshuizen, maar ook voor zijn verfijnde stijl en doorgedreven vakmanschap. Hiermee vervult hij een niet te onderschatten ambassadeursrol voor de Belgische mode en vakmanschap.

Vermeulen heeft een voorliefde voor luxueuze materialen en monochrome kleurpaletten. Hij blijft weg van een overdaad aan prints of decoratie. Versiering beperkt zich tot een accent, een bloem of een strik. Hij werkt graag met architecturale volumes, waardoor de coupes herinneren aan de iconische ontwerpen van Balenciaga en Balmain uit de haute couture van het midden van de vorige eeuw.
 

Van 16/10 tem 26/2/2017 zal de documentaire te zien zijn in de MoMu Galerij (gratis toegang), aangevuld met een selectie unieke couture creaties van het huis Natan. De film en tentoonstelling kwamen tot stand met de steun van Deutsche Bank.NATAN: DE JURK
Regie en scenario: Jacques Servaes, Camera: Toon Illegems,
Montage: Els Voorspoels, Sounddesign & mixage: Senjan Jansen,
Muziek: Bert Joris & Senjan Jansen, Productie: Offline

Photo: © Alex Salinas